inTurda.ro

Premierul Ludovic Orban anunță șomaj tehnic pentru o parte dintre bugetari

Premierul Ludovic Orban anunță șomaj tehnic pentru o parte dintre bugetari

Premierul Ludovic Orban anunță șomaj tehnic pentru o parte dintre bugetari
aprilie 09
09:11 2020

Premierul Ludovic Orban a anunțat că , funcționarii din anumite sectoare bugetare, care nu sunt în prima linie a luptei împotriva coronaviruslui, vor fi trimiși în șomaj tehnic câte 15 zile pe lună. El a anunțat că urmează să fie pregătit un act normativ care să reglementeze acest lucru.

„Aici, în primul rând trebuie să vă spun că sunt zone publice care nu pot fi afectate, în care avem nevoie de fiecare efectiv, ba chiar avem nevoie de resurse umane suplimentare. Nu putem afecta zona de sănătate, care înseamnă spitale, Direcții de Sănătate Publică, Ambulanță, unități primiri urgenţe. De asemenea, nu putem afecta zona Ministerului Afacerilor Interne, cu efectivele de jandarmi, de pompieri, de polițiști; de asemenea, nu putem afecta zona militară. De asemenea, sunt mai greu de afectat zone cum sunt, de exemplu, zona Ministerului Muncii și Protecției Sociale, pentru că Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă este implicată direct în procesarea și în acordarea sumelor necesare pentru șomajul tehnic pentru angajații care beneficiază de șomaj tehnic”, a precizat premierul într-o intervenție televizată.

Lusovic Orban a spus că în celelalte domenii, bugetarii vor lucre câte 15 zile pe lună, iar alte 15 zile vor fi trimiși în șomaj tehnic.

„În alte sectoare publice, ne-am gândit la un mecanism pe care îl vom introduce într-o reglementare care ține oarecum și de o evitare a riscului de răspândire a virusului, un mecanism relativ simplu în care împărțim angajații, să spun, în două. Angajații sunt gândiți în cele două părți egale, fiecare parte să poată să mențină funcționalitatea instituției publice și jumătate din angajați lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de șomaj tehnic, plătiți la fel cum sunt plătiți cei în șomaj tehnic, cu 75%, restul de 15 zile vin la muncă ceilalți care au stat în șomaj tehnic perioada respectivă. Ăsta e mecanismul pe care l-am gândit”, a afirmat premierul.

Related Articles

Citește articolul precedent:
Colectivul Primăriei Câmpia Turzii: suntem îndurerați la gândul că Adriana a plecat printre îngeri

Rămas bun, Adriana Toader! Poate că lumea de dincolo avea nevoie de un om cu suflet cald şi cu mintea...

Închide