inTurda.ro

Deputat PNL Burciu Cristina: Școala românească a făcut față cu brio pandemiei noului coronavirus

Deputat PNL Burciu Cristina: Școala românească a făcut față cu brio pandemiei noului coronavirus

Deputat PNL Burciu Cristina: Școala românească a făcut față cu brio pandemiei noului coronavirus
mai 13
11:40 2020

DECLARAȚIE POLITICĂ

Școala românească a făcut față cu brio pandemiei noului coronavirus

 

În ciuda controverselor dezbătute asiduu în spațiul public, până acum măsurile luate de autoritățile statului în ceea ce privește starea învățământului românesc și-au dovedit eficiența. Nereluarea cursurilor în acest an școlar și universitar a fost cea mai bună decizie ce se putea lua, în condițiile eforturilor conjugate de restrângere și stopare a pandemiei cu noul coronavirus. De asemenea, închiderea în timp util a școlilor a fost o altă hotărâre fermă, adoptată chiar la începutul acestei crize naționale.

Opinia general majoritară a cadrelor didactice este favorabilă măsurilor luate de Executiv în ceea ce privește educația din acest an școlar. Este adevărat, atât dascălii cât și elevii s-au trezit peste noapte într-o situație absolut nouă, inedită și neprevăzută, deoarece predarea și ascultarea în regim online era o necunoscută pentru toată lumea. Până la urmă, acest experiment s-a dovedit unul reușit, deoarece atât cadrele didactice, cât și elevii, au dat dovadă de foarte mult interes și tenacitate în a duce la bun sfârșit acest an școlar în condiții deosebite.

Dacă pentru dascăli această reconversie curriculară este poate una firească, aș remarca velocitatea cu care s-au adaptat copiii și adolescenții la noul sistem de învățământ. Cadrele didactice au dus cu adevărat greul, au îndeplinit cu brio instrucțiunile venite de la Ministerul Educației și inspectoratele școlare județene, au ținut permanent legătura cu copiii și cu părinții și au petrecut ore întregi în online, pe diverse aplicații și pe toate rețelele posibile, pentru ca elevii să poată fi la zi cu materiile.

În mod surprinzător, elevii au fost deosebit de receptivi la sistemul inedit de predare de la distanță, pe calea internetului, fapt ce dovedește că România nu și-a pierdut resursa umană inestimabilă constituită din tinerii noștri talentați și valoroși.

În consecință, negativiștii de profesie au fost dezamăgiți de un adevăr de necontestat, cel al faptelor. Iar faptele ne arată că deciziile luate privind soarta învățământului românesc în acest an școlar au fost benefice, oportune și pragmatice. Realitatea ne mai arată că s-a făcut foarte bine școală în ineditul context și sunt convinsă că și examenele de final de clasa a 8-a și de bacalaureat se vor desfășura în cele mai bune condiții și cu rezultate pozitive.

Aș vrea să adresez câteva cuvinte și absolvenților de clasa a 8-a și ai liceelor din acest an ciudat pentru toată lumea. Sunt convinsă că visurile celor ce termină anii de gimnaziu și de liceu de a avea parte de o despărțire obișnuită de școală, cu festivitățile, fotografiile și balurile de absolvire pe care le-au așteptat de la începutul anului, sunt de natură să le producă o uriașă frustrare. Anul acesta, normalul nu a mai fost normal, iar dezamăgirea acestei generații este firească. Fiecare dintre ei și-ar fi dorit să fie însoțiți de părinți la aceste evenimente de final de an școlar și să fie în centrul atenției la petrecerile de rămas bun, așa cum s-a întâmplat cu fiecare dintre noi. Nu se va putea face așa ceva, iar decepția presupun că este enormă.

De aceea, mă înclin cu respect în fața acestei generații care s-a conformat la o vârstă nonconformistă unor reguli, restricții și impuneri fără precedent în România democratică de după 1989.

Cred însă cu tărie că tinerii noștri reprezintă cu mult mai mult decât ceea ce societatea și clasa politică își imaginează despre ei! Iar cea mai potrivită revanșă pe care și-o pot lua față de constrângerile de acum o reprezintă obținerea unor rezultate extraordinare la examenele de final ale claselor a 8-a și a 12-a. Sunt convinsă că vor reuși!

 

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

Related Articles

Citește articolul precedent:
Kpa Clean donează 500 litrii de săpun premium pentru azile de bătrâni, case de copii institutionalizati sau diferite centre de întrajutorare

Kpa Clean donează 500 litrii de săpun premium pentru azile de bătrâni, case de copii institutionalizati sau diferite centre de...

Închide