inTurda.ro

IMM-urile românești vor putea accesa fonduri nerambursabile prin 4 noi instrumente în valoare de 1 miliard de Euro

IMM-urile românești vor putea accesa fonduri nerambursabile prin 4 noi instrumente în valoare de 1 miliard de Euro

IMM-urile românești vor putea accesa fonduri nerambursabile prin 4 noi instrumente în valoare de 1 miliard de Euro
mai 14
12:51 2020

𝐅𝐢𝐫𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐦𝐢𝐜𝐫𝐨, 𝐦𝐢𝐜𝐢 ș𝐢 𝐦𝐢𝐣𝐥𝐨𝐜𝐢𝐢 (𝐈𝐌𝐌) 𝐫𝐨𝐦â𝐧𝐞ș𝐭𝐢 𝐯𝐨𝐫 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐚 𝐚𝐜𝐜𝐞𝐬𝐚 𝐟𝐨𝐧𝐝𝐮𝐫𝐢 𝐧𝐞𝐫𝐚𝐦𝐛𝐮𝐫𝐬𝐚𝐛𝐢𝐥𝐞 ș𝐢 𝐚𝐥𝐭𝐞 𝐟𝐨𝐫𝐦𝐞 𝐝𝐞 𝐬𝐩𝐫𝐢𝐣𝐢𝐧 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝟒 𝐧𝐨𝐢 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐞𝐧ț𝐢𝐞 î𝐧 𝐯𝐚𝐥𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐨𝐭𝐚𝐥ă 𝐝𝐞 𝟏 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨:

1. 𝐆𝐫𝐚𝐧𝐭𝐮𝐫𝐢 î𝐧 𝐬𝐮𝐦ă 𝐟𝐢𝐱ă 𝐫𝐚𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐥𝐚 𝐜𝐢𝐟𝐫𝐚 𝐝𝐞 𝐚𝐟𝐚𝐜𝐞𝐫𝐢. „Proproționalitatea între valoarea grantului și valoarea cifrei de afaceri este de 10%. Adică un fel de grant destinat capitalului de lucru pentru finanțarea activității curente. Probabil că aici am putea să mergem spre zona tipurilor de activități cu impact indirect pe stimularea cererii interne: un stoc de materie primă, material necesar, stoc de marfă”, a spus Marcel Boloș.

2. 𝐕𝐨𝐮𝐜𝐡𝐞𝐫𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐦. „Are și partea aceasta – nu neapărat de dezavantaj – care, deși stimulează consumul intern, nu toate capacitățile de producție ne aparțin, astfel încât să avem un circuit închis pentru sprijinul economiei naționale. Există o varietate de vouchere care pot fi utilizate în activitatea IMM-urilor: vouchere de consum, de digitalizare, de inovație. Este încă o anumită reticență la nivelul Comisiei Europene”.
3. 𝐒𝐮𝐛𝐯𝐞𝐧ț𝐢𝐨𝐧𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐚𝐥𝐚𝐫𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐚𝐧𝐠𝐚𝐣𝐚ț𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐟𝐢𝐫𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐚𝐭𝐞, 𝐜𝐮 𝐛𝐚𝐧𝐢 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐢. „Al treilea instrument discutat este subvenționarea costului cu salariile pentru personalul care se află acum în șomaj tehnic, pe o perioadă limitată și în limita a 50% din costurile salariale. Este o subvenție care poate fi gândită și în compensarea contribuțiilor sociale, a fiscalității pe salarii. Poate fi sprijinit prin fondul SURE, de la nivel european”.
4. 𝐆𝐫𝐚𝐧𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐜𝐥𝐚𝐬𝐢𝐜𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐩𝐫𝐢𝐣𝐢𝐧𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐢𝐧𝐯𝐞𝐬𝐭𝐢ț𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫. „Intră sub incidența schemelor de ajutor de stat. Partea bună este că avem o schemă de ajutor de stat care funcționează pe vreamea COVID-ului până la sfârșitul anului 2020, la o valoare de 800.000 de euro maximum (creditele cu dobânzi subvenționate până la finalul anului 2020, din cadrul IMM Invest – n.r.). Dincolo de această valoare vorbim de cofinanțări prin scheme de ajutor de stat valabile la nivelul UE”.
Noile instrumente pentru IMM-uri ar urma să fie lansate fie în iunie, fie în iulie 2020.
Pentru mai multe detalii puteți contacta firma Siena Consulting (Click aici).

Related Articles

Citește articolul precedent:
Auchan face angajări la Turda pentru noul magazin!

Retailerul Auchan face angajări la noul magazin din Turda. Cei interesați pot trimite CV-ul și la adresa de email: resurseumane@auchan.ro Manager...

Închide