inTurda.ro

Interviu cu Cristian Matei, primarul municipiului Turda: „este o ambitie personală să ofer acestui oraș o creștere exponentială”

Interviu cu Cristian Matei, primarul municipiului Turda: „este o ambitie personală să ofer acestui oraș o creștere exponentială”

Interviu cu Cristian Matei, primarul municipiului Turda: „este o ambitie personală să ofer acestui oraș o creștere exponentială”
mai 25
14:03 2020

Redacția inTurda.ro a luat un scurt interviu domnului Cristian Octavian Matei, Primarul municipiului Turda. Am stat de vorbă cu edilul șef despre pandemie, despre prelungirea neașteptată a mandatului actual de primar și despre planurile de viitor. Vă invităm să citiți mai jos ce ne-a răspuns Cristian Matei la întrebări:

 

Rep.: Menționați un lucru pozitiv pe care considerați că l-am câștigat ca și comunitate locală în perioada pandemiei de covid19:

Cristian Matei: În primul rând, consider că această pandemie ne-a făcut să prețuim mai mult viața și să reflectăm mai intens la ceea ce este cu adevărat important. Turdenii au dat dovadă în această perioadă de solidaritate și responsabilitate civică, ceea ce ne demonstrează că suntem o comunitate unită, puternică și am reușit să facem față acestei situații de criză. A fost o perioadă foarte dificilă, o perioadă în care libertățile ne-au fost îngrădite, iar această provocare cu siguranță ne-a învățat multe pe fiecare dintre noi, atât ca indivizi cât și la nivel de comunitate. Doresc să mulțumesc pe această cale turdenilor pentru că au respectat ordonanțele militare, au înțeles cât de important este să dăm dovadă de responsabilitate. Mă bucur că situația nu a fost atât de gravă în municipiul nostru și sper ca lucrurile să meargă într-o direcție pozitivă de acum înainte.

 

Rep.: Cum a afectat pandemia bugetul UAT TURDA pe anul 2020? Fondurile europene sunt o sursă sigură de venituri. În ce măsură fondurile nerambursabile contractate deja ne vor ajuta în următoarea perioadă în care majoritatea analiștilor consideră că va urma o criză economică?

Cristian Matei: Vestea foarte bună este că am accesat aceste fonduri europene și sunt foarte multe proiecte în aproape toate domeniile de dezvoltare. Avantajul suprem pe care îl are Turda în acest moment sunt exact aceste finanțări europene prin care putem continua lucrările, ba mai mult, le-am intensificat în această perioadă și sunt peste 36 de șantiere deschise în oraș. Așa cum probabil deja știți, Turda se află pe locul 1 în România în accesarea fondurilor europene, în categoria municipiilor care nu sunt reședință de județ, iar sumele de care dispunem prin aceste contracte de finanțare ne vor ajuta ca Turda să își continue parcursul dezvoltării, indiferent de situație.

Pe de altă parte, bugetul prevăzut pentru anul 2020 a fost foarte afectat de această criză deoarece am fost nevoiți să realizăm cheltuieli considerabile pentru a preveni răspândirea acestui virus. Am luat toate măsurile necesare pentru protejarea populației, prin ordonanțele militare au fost dispuse niște măsuri care nu erau prevăzute în buget, respectiv dezinfecțiile, montarea dispenserelor cu dezinfectanți în toate scările de bloc, ș.a. De asemenea, am fost nevoiți să alocăm fonduri suplimentare Spitalului Municipal Turda și serviciilor sociale, astfel că au fost mutați banii din buget de la anumite capitole pentru a se forma acest fond de urgență de 800.000 de lei. Un alt aspect care are un impact negativ asupra bugetului este amânarea plății taxelor și impozitelor, astfel că banii pe care în mod normal i-am fi încasat până la această dată, acum nu mai sunt încasați și vor intra probabil în buget începând cu luna iulie, ceea ce reprezintă un decalaj care va duce la anumite sincope în ceea ce privește onorarea plăților din sectorul de funcționare a aparatului administrativ.

 

Rep.: Alegerile locale planificate pentru luna iunie 2020 au fost amânate. Care sunt planurile dvs. pentru perioada cu care vi s-a prelungit prezentul mandat de primar?

Cristian Matei: Planurile sunt neschimbate și anume, să continuăm să dezvoltăm Turda. Pentru mine este o ambiție personală să ofer acestui oraș o creștere exponențială și mă dedic în totalitate acestui scop. Continuăm lucrările, deja ne pregătim pentru exercițiul financiar următor al UE și ne-am propus să continuăm în același mod în care am început acest mandat, respectiv să nu rămână nicio axă de finanțare pe care să nu o atacăm. Absolut tot ce va putea fi accesat vom accesa și în perioada următoare și nu ne vom opri până când orașul nostru va fi un municipiu etalon. Nu este o sarcină ușoară, dar sunt sigur că vom reuși.

 

Rep.: Care considerați că este cea mai importantă realizare a dvs. ca și primar al municipiului TURDA în mandatul 2016-2020?

Cristian Matei: Cred că cea mai mare realizare din acest mandat a fost faptul că am reușit să aducem foarte mulți bani în Turda. Când am preluat această funcție, bugetul Turzii era foarte mic, banii ajungeau doar pentru funcționare. A fost o misiune foarte grea să asigurăm fondurile necesare pentru dezvoltare și sunt foarte fericit că am reușit. În mod normal, dacă nu am fi dispus de aceste fonduri, am fi putut efectua lucrările incluse în aceste proiecte în câteva zeci de ani. Așa, în doar 4 ani, am reușit să parcurgem toate etapele și deja suntem cu utilajele în teren la un număr semnificativ de proiecte, unele chiar aproape de finalizare. Din punctul meu de vedere este ceva extraordinar și am o bucurie imensă când văd că pe zi ce trece, bucățică cu bucățică, Turda este tot mai frumoasă, mai curată, cu o infrastructură care se modernizează și cu o strategie de dezvoltare care ne va duce acolo unde ne dorim cu toții. Dacă ar fi să numesc un proiect de care sunt cel mai mândru, cu siguranță este cel prin care se modernizează coridoarele de mobilitate urbană, respectiv modernizarea străzilor principale (cu piste de biciclete, stații moderne, benzi dedicate autobuzelor, bike sharing și E-ticketing) și  a transportul public. Cred că cea mai fericită zi de când sunt primar a fost cea în care noile autobuze electrice au început să circule pe străzile din Turda. Pentru mine nu există satisfacție mai mare decât faptul că văd acest oraș cum crește zi de zi și facem tot ce ne stă în putere pentru asta.

 

Rep.: Având în vedere că ați anunțat deja intenția de a candida pentru un nou mandat de primar, care sunt câteva dintre cele mai importante lucruri pe care ați vrea să le îndepliniți în următorul mandat?

Cristian Matei: În primul rând îmi doresc să duc la capăt toate proiectele demarate, iar continuitatea este o condiție esențială în acest sens. Dacă ar fi să enumăr câteva dintre obiective, aș spune că mi-am propus să reușim să asfaltăm toate străzile din Turda, să dezvoltăm componenta turistică și să aducem noi investitori, să finalizăm proiectul de deschidere a Minei Iosif din Salina Turda, construirea AquaPark-ului, reabilitarea termică a blocurilor și bineînțeles, multe alte proiecte care să facă din Turda un oraș cu adevărat european, un centru turistic de top, un oraș cu competiții sportive și multe evenimente culturale.

 

Rep.: Vă rugăm să transmiteți un scurt mesaj citorilor noștri, legat de perioada pe care o traversăm și/sau legat de viitorul orașului:

Cristian Matei: Doresc să mulțumesc în mod deosebit tuturor turdenilor pentru modul în care s-au comportat în această perioadă, dând dovadă de foarte multă responsabilitate. Vă transmit tuturor un gând optimist și sunt convins că vom trece cu bine peste această etapă. Sperăm că ceea ce a fost mai greu a trecut. Vă mulțumesc, de asemenea, pentru încredere și sprijin. Aprecierile și cuvintele frumoase pe care ni le-ați transmis ne-au motivat și mai mult și vă asigur că veți găsi mereu un partener de nădejde în administrația publică locală, la fel ca până acum.

 

Rep.: Vă mulțumim pentru amabilitatea de a ne răspunde!

Cristian Matei: Vă mulțumesc și eu!

Related Articles