inTurda.ro

Discursul primarului Dorin Lojigan cu ocazia Zilei Drapelului National

Discursul primarului Dorin Lojigan cu ocazia Zilei Drapelului National

Discursul primarului Dorin Lojigan cu ocazia Zilei Drapelului National
iunie 26
11:58 2020

Ziua Tricolorului e momentul omagial din istorie care ne reamintește tuturor despre sacrificiile predecesorilor noștri de a avea, astăzi, un stat democratic, în care drepturile fundamentale ale omului sunt protejate.

 Suntem într-un moment în care ar trebui să conștientizăm că avem nevoie de solidaritate mai mult decât oricând. Să nu uităm că până și drapelul acestui neam s-a născut din multe frământări. Pornind de la însemnele naționale ale celor 3 țări române, a rezultat un drapel tricolor, care încorporează cromatica provinciilor istorice, simbolizând uniunea poporului român, sub un singur sceptru, o singură stemă și un singur stindard.

Astăzi, drapelul național al României, așa cum îl știm încă din perioada regelui Ferdinand I, are culorile dispuse vertical, în următoarea ordine, pornind de la lancie: albastru cobalt, galben crom și roșu vermion.

Însă, drapelul național nu reprezintă doar Armata sau Statul Român, ci este simbolul național arborat cu mândrie la manifestări culturale, întreceri sportive sau chiar la manifestații ale societății civice. Începând cu anul 2007, cele trei culori care compun drapelul național românesc s-au alăturat zecilor de culori ale steagurilor țărilor componente ale Uniunii Europene. Din acel an nu mai suntem singuri, ci aparținem unei familii mari și puternice – familia europeană.

În aceste perioade grele, în care umanitatea s-a confruntat cu izolarea, cu pandemia de coronavirus și cu un sentiment puternic de teamă și anxietate, drapelul românesc a fost prezent pe însemnele forțelor de ordine și de salvatori, care au muncit – în linia întâi – pentru victoria împotriva acestei pandemii. Prin promovarea cu putere a simbolurilor unei națiuni, cred că vom obține forța necesară de a depăși orice greutăți.

Astăzi, în contextul în care tragedia și încercările cotidiene pot lovi în fiecare moment, trebuie să credem în simbolurile noastre naționale. Indiferent unde ne aflăm, întotdeauna vom fi uniți de o singură țară, un singur drapel, iar împreună putem fi un reper de stabilitate națională.

Unitatea cetățenilor municipiului Câmpia Turzii s-a evidențiat în ultima perioadă și sunt convins că, și în viitorul apropiat, solidaritatea se va vedea în alegerile pe care le vor face, în deciziile pe care le vor lua și în însemnele politice spre care-și vor îndrepta eforturile. Sunt convins că următorii 4 ani ne vor găsi tot împreună, pentru finalizarea proiectelor de dezvoltare ale Municipiului pe care-l iubim atât de mult. Construim viitorul cu fiecare acțiune din partea dumneavoastră.

La Mulți Ani, România! La mulți Ani, drapel tricolor!

Dorin Lojigan,

Primarul Municipiului Câmpia Turzii

Related Articles

Citește articolul precedent:
Anunț – Remediere avarie: Întrerupere furnizare apă potabilă în municipiul Turda

Anunț - Remediere avarie Întrerupere furnizare apă potabilă în municipiul Turda Compania de Apă ARIEŞ anunță întreruperea furnizării apei potabile în data...

Închide