inTurda.ro

CNMV Turda – Oliviu Gherman va rămâne în memoria tuturor ca o personalitate marcantă

CNMV Turda – Oliviu Gherman va rămâne în memoria tuturor ca o personalitate marcantă

CNMV Turda – Oliviu Gherman va rămâne în memoria tuturor ca o personalitate marcantă
august 14
20:40 2020
IN MEMORIAM
Oliviu Gherman s-a născut in anul 1930 în localitatea Mihai Viteazu, a urmat cursurile scolii primare din localitatea natală iar în perioada 1940-1948 a studiat la liceul ”Regele Ferdinand” din Turda, azi Colegiul Național ”Mihai Viteazul” Turda. A fost absolvent al Facultății de matematică și fizică a Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj Napoca.
Oliviu Gherman a fost, în primul rând, un fizician de excepţie, a cărui activitate s-a desfăşurat în două centre universitare (Cluj şi Craiova), dar şi la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena, respectiv Institutul de Fizică Atomică „Horia Hulubei” din Bucureşti. Ca profesor în cele două universităţi a fost titularul unor cursuri fundamentale de fizică teoretică (electrodinamică, teoria cuantică a câmpurilor etc.) A tradus din limbile engleză şi rusă lucrări importante, indispensabile în formarea unor tineri fizicieni. Profesorul Gherman a ţinut în permanenţă legătura cu învăţământul preuniversitar, a elaborat de manuale şi culegeri pentru elevi.
Cunoscut, imediat după 1989 şi până la retragerea sa din viaţa publică, drept un important politician (şef de partid, preşedinte al Senatului României, ambasador), Oliviu Gherman va rămâne în memoria tuturor ca o personalitate marcantă atât prin realizarile din domeniul învățământului și cercetării cât și prin implicarea în activitatea politică.
Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
Camera de Sus și Jovial Academy te așteaptă la ȘCOALA DE MUZICĂ!

Asociația Camera de Sus a adus Academia Jovial în Turda și te așteaptă să te înscrii la Școala de Muzică!...

Închide