inTurda.ro

Ghidul alegătorului – Ce anume votezi pe 27 septembrie?

Ghidul alegătorului – Ce anume votezi pe 27 septembrie?

Ghidul alegătorului – Ce anume votezi pe 27 septembrie?
septembrie 23
14:38 2020

Alegătorii sunt chemaţi să îşi aleagă, la 27 septembrie 2020, reprezentanţii administraţiei publice locale, respectiv:

  • Primarii
  • Consiliile locale
  • Consiliile judeţene
  • Preşedinţii consiliilor judeţene.

O particularitate a scrutinelor locale este aceea că dreptul de vot se exercită doar în comuna, oraşul, municipiul în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa şi doar la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reşedinţă.

Alegătorii pot identifica secţia de votare la care sunt arondaţi şi adresa acesteia, accesând site-ul https://registrulelectoral.ro/ şi introducând datele personale.

Ce anume votezi pe 27 septembrie? Mic ghid electoral despre alegerile locale din 2020. Poți să descarci ghidul în format PDF de aici.

Procedura de votare:

La intrarea în secția de votare, alegătorul prezintă operatorului de calculator al secției de votare actul de identitate şi, după caz, documentul care dovedeşte reşedinţa. După ce prezintă actul de identitate operatorului de calculator, alegătorul semnează în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară, după caz, primește buletinele de vot şi ştampila cu menţiunea „VOTAT”.

Persoanele care nu se regăsesc în listele electorale permanente, dar pot dovedi cu actul de identitate că au domiciliul sau reședința în raza teritorială a secției de votare respective, vor fi înscrise în lista electorală suplimentară.

Fiecare alegător va primi patru buletine de vot: unul pentru primar, unul pentru consiliul local, unul pentru consiliul județean și unul pentru președintele consiliului județean.

________________________________________

Alegerile locale din 2020 trebuiau să aibă loc în luna iunie, dar au fost amânate ca urmare a pandemiei de COVID-19.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 44/2020 din 8 aprilie 2020 a stabilit prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cuprinse în perioada 2016-2020.

În ordonanţă se arată că, în contextul epidemiologic actual, alegerile pentru autorităţile locale nu pot fi organizate în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare, deoarece operaţiunile preelectorale şi electorale presupun interacţiunea fizică a alegătorilor, candidaţilor şi organizatorilor, care ar presupune riscuri majore la adresa sănătăţii publice.

Related Articles

Citește articolul precedent:
Start la lucrările de reabilitare a străzii Republicii

Strada Republicii este una dintre cele mai importante străzi din Municipiul Câmpia Turzii. Tocmai din acest motiv, atât din punct...

Închide