inTurda.ro

VIDEO: Premieră mondială la Red Bull Cliff Diving în Salina Turda! Prima săritură la 120m sub pământ!

VIDEO: Premieră mondială la Red Bull Cliff Diving în Salina Turda! Prima săritură la 120m sub pământ!

VIDEO: Premieră mondială la Red Bull Cliff Diving în Salina Turda! Prima săritură la 120m sub pământ!
octombrie 14
14:37 2020

Premieră mondială la Red Bull Cliff Diving în Salina Turda! Prima săritură la 120m sub pământ!

Campioana Rhiannan Iffland și sportivul român Constantin Popovici își unesc forțele într-o aventură fără precedent, la 120m sub pământ.

VEZI VIDEO AICI.

Publicată de Tudor Muresan pe Miercuri, 14 octombrie 2020

De patru ori campioană în seria mondială Red Bull Cliff Diving, australianca Rhiannan Iffland și starul în ascensiune al României, Constantin Popovici, au plonjat la 120m sub pământ, în lacul subteran din Salina Turda, una din cele mai vechi mine de sare din lume.

Într-o încercare cum nu s-a mai văzut, cea mai bună sportivă din cliff diving și primul sportiv român din seria mondială, Constantin Popovici, au împins limitele săriturilor de la mare înălțime la următorul nivel, după ce au sărit de pe platforma montată pe pereții de sare ai Minei Terezia, un uriaș clopot de 90m înălțime şi 75m diametru.

La o adâncime de 120m sub pământ, înconjurați de un decor desprins parcă dintr-o lume science fiction, și modelat, de-a lungul timpului, de sare și de oameni, corpurile sportivilor și-au redus viteza de la 85km/h la 0 la aproape de două ori viteza obișnuită datorită densității mari a apei.

În timp ce mineritul în această cameră s-a oprit în 1880, iar mina de sare a devenit recent o destinație turistică, săriturile de la mare înălțime au fost adăugate printre atracții abia anul acesta.

„Am reușit o premieră azi,” a spus Rhiannan, în vârstă de 29 de ani, ”prima săritură subterană într-o mină de sare. E foarte întuneric în lac. Apa e cu 17% mai densă decât cea din mare, așa că impactul e diferit. E o experiență unică să lovești apa când e atât de sărată. Te împinge imediat înapoi la suprafață.

”Cea mai mare provocare pentru mine a fost să mă concentrez psihic după acest an special. A fost dificil să mă poziționez în locul în care eram anul trecut astfel încât să îmi blochez fricile, să urc la înălțime și să sar, pur și simplu.”

E cel mai extraordinar și provocator proiect, din punct de vedere mental, pe care l-am făcut în viața mea.
Constantin Popovici

”De pe platformă, aproape că atingeai peretele cu capul sau mâinile, așa că e o provocare să împingi și să sari în locul potrivit ca să eviți apele mai puțin adânci – e cel mai extraordinar și provocator proiect, din punct de vedere mental, pe care l-am făcut în viața mea.

”Sunt fericit să fiu primul român care sare de la mare înălțime într-un loc atât de special. Nu am mai avut această oportunitate și sunt foarte entuziast că treaba asta se întâmplă în acest loc simbolic din regiunea Transilvaniei. Am mai fost în mina asta înainte și e o ocazie unică.”

 

 

Sursa foto si video: redbull.com

FOTO © JOERG MITTER/RED BULL CONTENT POOL

Related Articles

Citește articolul precedent:
Curățenie generală în zona Castrului Roman | FOTO

Echipele celor de la Muzeul de Istorie împreună cu serviciul de salubritate și Compania de Apă Arieș au salubrizat întreg...

Închide