inTurda.ro

Școala de șoferi Pegasus Turda: Când devin obligatorii anvelopele de iarna?

Școala de șoferi Pegasus Turda: Când devin obligatorii anvelopele de iarna?

Școala de șoferi Pegasus Turda: Când devin obligatorii anvelopele de iarna?
noiembrie 18
11:57 2020

Potrivit codului Rutier, anvelopele de iarna nu sunt obligatorii începând cu data de 1 noiembrie, dar pot fi obligatorii și în luna octombrie (sau în oricare luna a anului) dacă drumurile publice sunt acoperite cu: gheață, zăpadă sau polei.

Cat costa sancțiunea dacă nu ai anvelopele potrivite:

-Nerespectarea acestei reguli implică riscul unei amenzi cuprinse între 9 şi 20 de puncte de amendă, respectiv între 1.305 lei şi 2.900 lei. În plus, pe lângă amendă, şoferilor li se reţine certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia.

De ce ne trebuie cauciucuri de iarnă?

Cauciucurile de iarnă sunt construite special pentru a face faţă şofatului în condiţiile dificile caracteristice iernii precum zăpadă, gheaţă, polei, iar experţii în domeniu sunt cu toţii de părere că se comportă mult mai bine decât anvelopele de vară, atunci când temperatura aerului scade sub valoare de  +7 grade Celsius. În condiţiile sezonului rece, cauciucurile de vară devin mai tari, mai puţin elastice şi în consecinţă au performanţe inferioare celor de iarnă.

Anvelopele de iarnă trebuie să aibă inscripționate însemnele „M+S”, „M.S.” sau „M&S”, unde „M” reprezintă abrevierea de la cuvântul „mud” (noroi, trad.), iar „S” este abrevierea de la „snow” (zăpadă, trad.)

Actul care normeaza — NU se impune prin lege o anumită perioadă de timp în care autovehiculele trebuie să fie dotate cu anvelope de iarnă. Puțini știu că obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice, după cum se precizează în Ordonanţa de Guvern 5/2011.

Drumuri bune!

Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
Depistat de 2 ori într-o zi, cercetat pentru infracțiuni rutiere – Poliția Rurală Câmpia Turzii

#IPJCLUJ DEPISTAT DE 2 ORI ÎNTR-O ZI, CERCETAT PENTRU INFRACŢIUNI RUTIERE Poliţiştii din cadrul Secţiei 4 Poliţie Rurală Câmpia Turzii...

Închide