inTurda.ro

Cristina Burciu, Deputat PNL Cluj și candidat pentru Camera Deputaților: „Voi fi, ca și până acum, alături și la dispoziția turdenilor”  

Cristina Burciu, Deputat PNL Cluj și candidat pentru Camera Deputaților: „Voi fi, ca și până acum, alături și la dispoziția turdenilor”  

Cristina Burciu, Deputat PNL Cluj și candidat pentru Camera Deputaților: „Voi fi, ca și până acum, alături și la dispoziția turdenilor”   
decembrie 02
19:05 2020
Cristina Burciu, candidat din partea Partidului Național Liberal la Camera Deputaților, a acceptat să stea ofere cititorilor inTurda.ro mai multe detalii despre realizările pe care le-a obținut în mandatul curent, a vorbit despre miza alegerilor din 6 decembrie și despre prioritățile din viitorul mandat de parlamentar. 

Vă invităm să citiți în interviul atașat mai jos toate aceste informații prezentate de Cristina Burciu – Deputat PNL.

inTurda.ro: Vă rugăm să prezentați alegătorilor un scurt rezumat al realizărilor dumneavoastră din cei 4 ani de mandat. 

Cristina Burciu: Consider că Legea prin care locuitorii din Turda și Câmpia Turzii primesc reducerea cu doi ani a vârstei standard de pensionare este una dintre cele mai semnificative realizări a primului meu mandat de deputat în Parlamentul României. Pe lângă aceasta, au mai fost o serie de proiecte din municipiul Turda și județul Cluj la reușita cărora am contribuit: drepturile salariale ale angajaților Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda, solicitările Asociației Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice „Dr. Ioan Rațiu”, solicitarea logopezilor și a personalului CJRAE din județ de modificare a legii salarizării și multe altele.

 

inTurda.ro: Cum vedeți astăzi miza acestor alegeri?

Cristina Burciu: Consider că principala misiune a unui parlamentar este aceea de a legifera, pe de o parte, precum și de a atrage atenția autorităților centrale despre dificultățile populației și a autorităților locale, pe de altă parte, prin diferite instrumente parlamentare, precum interpelările și întrebările, de exemplu. Cred că am fost activă pe ambele paliere și i-am reprezentat cu responsabilitate pe oamenii care m-au mandatat să-i reprezint în Parlament. În acest mandat, am inițiat și coinițiat un număr de 81 de propuneri legislative, din care 35 sunt acum legi, deci un procent însemnat raportat la activitatea parlamentară. Între acestea, pe lângă modificarea Legii pensiilor despre care am amintit, remarc Legea pentru combaterea ambroziei, promulgată în 2018, modificată și îmbunătățită în 2020, pentru o mai ușoară aplicabilitate. O altă lege care merită amintită este legea prin care s-a stabilit posibilitatea acordării unor premii de către autoritățile locale pentru rezultatele obținute la olimpiade și alte concursuri pentru toți elevii, indiferent că sunt înscriși la stat sau la privat. De asemenea, am contribuit la modificarea legislației din domeniul protecției drepturilor copilului, a adopției și plasamentului, astfel încât copiii cu vârsta de până la șapte ani nu vor mai fi pe viitor instituționalizați în centre speciale. În acest fel, cresc șansele acestor micuți de a trăi îngrijiți în familii și, totodată, posibilitatea de a fi adoptați. Nu în ultimul rând, am legiferat acordarea concediului de acomodare de un an pentru unul dintre părinții adoptivi, cu plata unei indemnizații.

Întreaga mea activitate parlamentară din acest mandat, atât inițiativele legislative, cât și cele 68 de declarații politice și cele 140 de întrebări și interpelări, poate fi consultată aici: http://cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=56&cam=2&leg=2016

            Aceasta cred că trebuie să fie miza alegerilor pentru fiecare parlamentar, cea de a fi în slujba cetățenilor, de a face legi bune pentru oameni, de a le îmbunătăți condițiile de viață și de trai. Desigur, există și miza politică, deoarece este în spiritul democrației ca formațiunile politice care își dispută supremația parlamentară să acceadă la guvernare, în urma câștigării acestui scrutin extrem de important pentru următorii patru ani. Îmi exprim speranța că Partidul Național Liberal va câștiga alegerile parlamentare, atât în județul Cluj, cât și la nivel național, pentru a continua proiectele începute în acest an pentru modernizarea și dezvoltarea României.

inTurda.ro:Candidați pentru un mandat de deputat din partea PNL la alegerile de la începutul lunii decembrie. Spuneți-ne care vor fi prioritățile dumneavoastră în acest mandat?

 

Cristina Burciu: Sunt onorată să fiu pe lista de candidați a PNL Cluj pentru Camera Deputaților, si doresc sa le mulțumesc tuturor colegilor și oamenilor care mi-au acordat încredere, pentru susținere și în mod special primarului Cristian Matei, un coleg și un om remarcabil care a reușit să obțină niște performanțe extraordinare prin intermediul cărora Turda se transformă văzând cu ochii într-un oraș cu adevărat european.

Sunt convinsă că viitorii parlamentari ai PNL Cluj vor contribui decisiv la creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene!

România are acum șansa istorică a dezvoltării rapide, prin cele 80 de miliarde euro aflate la dispoziția României pentru investiții și modernizare. Această oportunitate poate fi exploatată la maximum doar de un guvern PNL, având experiența demonstrată a modernizării orașelor și județelor conduse de liberali prin intermediul fondurilor europene. Accesarea într-un termen scurt a sumei destinate României presupune stabilitate politică, o administrație liberală cu majoritate solidă în Parlament și continuarea parteneriatului Guvernului cu președintele Klaus Iohannis, care a negociat la Bruxelles cele 80 miliarde euro pentru dezvoltarea și modernizarea României.

Un exemplu elocvent al proiectelor de succes este cel al construcției spitalelor regionale, deblocate de Guvernul PNL, care a semnat contractele de finanțare pentru cele trei investiții majore pentru sănătatea românească: Iași (investiție 500 mil. euro), Cluj (investiție de 540 mil. euro.) și Craiova (603 mil. euro). De asemenea, Executivul liberal, prin ministerul Fondurilor Europene, s-a angajat în construcția spitalului județean Sibiu, o investiție proiectată de administrația județeană liberală, cu finanțare europeană. Mai remarc faptul că spitalele din România au beneficiat de finanțare de 1,2 miliarde euro pentru dotări, din fonduri europene nerambursabile, absolut necesare sistemului de sănătate pentru a face față bătăliei împotriva ravagiilor acestei pandemii necruțătoare.

Guvernarea liberală a deschis în acest an și calea către finanțarea europeană a racordării populației la rețeaua de gaze naturale – facilitate de care polonezii și ungurii beneficiau încă din 2014. Prin Programul „Reclădim România”, Executivul PNL a alocat deja un miliard euro fonduri europene pentru extinderea rețelei și racordarea gospodăriilor românilor la gazele naturale.

Împreună cu viitorii colegi parlamentari ai PNL Cluj vom susține construcția cât mai rapidă a Spitalului Regional de Urgență Cluj! Comisia Europeană a aprobat finanțarea din fonduri UE cu 47 de milioane de euro a Spitalului Regional din Cluj. Noul spital regional de urgență din Cluj va costa 2,5 miliarde de lei (fonduri europene și fonduri bugetare) și va avea 849 de paturi, dintre care 105 pentru îngrijiri critice (inclusiv arși). Este una dintre cele mai mari şi mai importante investiţii din zona de vest a ţării, investiţie realizată din fonduri europene.

            Totodată, mandatul reprezentanților PNL Cluj în viitorul Parlament este legat și de susținerea proiectelor de infrastructură Metrou și Tren Metropolitan, modernizarea și dotarea școlilor, grădinițelor și creșelor din județ, dezvoltarea Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj, precum și debirocratizarea și digitalizarea administrației publice.

inTurda.ro: Ce are de câștigat municipiul Turda dacă veți ajunge din nou în Parlament?

Cristina Burciu: În viitorul mandat, mi-am propus să contribui la reușita obiectivelor cuprinse în Strategia integrată de dezvoltare durabilă a municipiului Turda, între care se numără proiectul șoselei ocolitoare și cel al extinderii Spitalului municipal. De asemenea, vom lucra la extinderea Planului de mobilitate urbană la nivel periurban, respectiv zona metropolitană, prin asocierea localităților din cadrul Comunității Urbane Arieș în vederea modernizării și extinderii rutelor de transport. Alte obiective sunt transportul urban și periurban pe cablu (Turda – Cheile Turenilor – Cheile Turzii), precum și deschiderea unei noi mine în Salina Turda – Mina Iosif, proiect prin intermediul căruia se va dubla capacitatea de vizitare a acestui obiectiv turistic foarte apreciat la nivel național și internațional.

inTurda.ro: Care sunt atuurile PNL pentru alegerile parlamentare în opinia dumneavoastră?

 

Cristina Burciu: După cum am mai relevat pe parcursul acestui interviu, pentru care vă mulțumesc, atuurile PNL sunt rezultatele obținute în acest an de guvernare, atât la nivel național, cât și, punctual, la nivel de administrație locală în județul Cluj și în municipiul Turda.

Să nu uităm că PNL și-a asumat actul guvernării într-o perioadă extrem de delicată și complicată din cauza pandemiei, când aproape toată activitatea a fost dată peste cap, iar viața noastră, a tuturor, s-a schimbat considerabil. În acest context, fiecare demers și fiecare proiect a fost infinit mai dificil de realizat, din cauza disfuncționalităților și problemelor rămase nerezolvate de ani de zile, mai ales în sistemul medico-sanitar.

PNL a demonstrat totuși, în ciuda numeroaselor aspecte nefavorabile, că poate guverna eficient țara și o poate așeza pe o direcție propice dezvoltării și modernizării, astfel încât să ajungem și noi, în scurt timp, la nivelul atins de statele europene pe care le invidiem din punctul de vedere al calității serviciilor publice, a infrastructurii și a standardului de viață al oamenilor.

inTurda.ro: Credeți că PNL va guverna după 6 decembrie?

Cristina Burciu: Da, cred cu tărie că PNL va guverna după alegerile parlamentare, deoarece, după cum am subliniat, avem atuurile necesare pentru a face lucruri bune pentru oameni.

inTurda.ro: Un gând pentru cetățenii municipiului Turda.

Cristina Burciu: Voi acționa in continuare cu scopul de a îmbunătăți și simplica cadrul legislativ în domeniile de interes pentru oameni, mai ales pentru corectarea anumitor disfuncționalități existente în actele normative în vigoare, iar clujenii se pot baza pe mine. Consider că politica trebuie făcută pentru oameni iar activitatea mea politică s-a concentrat întotdeauna pe rezolvarea problemelor comunității și a oamenilor ei indiferent de opțiunile lor politice. Sunt un om de echipă și voi acționa, ca și până acum, pentru rezolvarea problemelor stringente ale populației și autorităților, în limitele prerogativelor conferite funcției de deputat. Iubesc Clujul, iubesc Turda, orașul în care m-am născut și locuiesc, iar acest lucru l-am demonstrat și îl voi demonstra în continuare prin rezultatele unei activități care are ca scop îmbunătățirea calității vieții și binele clujenilor pe toate planurile!

 


Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
S-a semnat contractul! Locuiești în Turda, Câmpia Turzii sau comunele limitrofe? Vezi noile TARIFE la salubritate

Au fost semnate contractele pentru colectarea și transportul deșeurilor din municipiile Turda, Câmpia-Turzii, Dej și din cele 32 de comune limitrofe...

Închide