inTurda.ro

Daniel Buda: 25,8 milioane de euro vor fi alocate de Uniunea Europeană României pentru a combate efectele Brexitului!

Daniel Buda: 25,8 milioane de euro vor fi alocate de Uniunea Europeană României pentru a combate efectele Brexitului!

Daniel Buda: 25,8 milioane de euro vor fi alocate de Uniunea Europeană României pentru a combate efectele Brexitului!
ianuarie 15
09:02 2021

Comunicat:

25,8 milioane de euro vor fi alocate de Uniunea Europeană României pentru a combate efectele Brexitului!

În cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European, al cărei membru sunt, a avut loc o dezbatere cu privire la instituirea rezervei de ajustare la Brexit. În virtutea deceniilor de parteneriat strâns în cadrul UE, există o interdependență economică, comercială și socială importantă între Regatul Unit, pe de o parte, și statele membre ale UE, pe de altă parte. Prin urmare, în pofida măsurilor de pregătire instituite atât de Comisie, cât și de statele membre, multe sectoare economice și întreprinderi se vor confrunta cu dificultăți ca urmare a pierderii accesului facilitat pe piața acestuia.

Am intervenit în cadrul acestei dezbateri și am subliniat faptul că trebuie să fie asigurate pe mai departe piețele de export pentru firmele din UE în Marea Britanie, mai ales în condițiile în care avem de-a face cu produse care se găsesc doar în Marea Britanie, cum ar fi anumite semințe și substanțe chimice folosite de agricultori. Am convingerea că această rezervă de ajustare la Brexit va oferi un sprijin real regiunilor și societăților celor mai grav afectate de consecințele negative ale retragerii Regatului Unit. România va beneficia de 25,8 milioane de euro anul acesta, sub formă de prefinanțare din rezervă, un ajutor important pentru sectoarele economice și companii.

Iată intervenția pe care am avut-o:
Salut acest instrument pe care Comisia Europeană îl pune la dispoziția firmelor care se confruntă cu dificultăți în contextul Brexitului. Confirm faptul că mai ales în sectorul agricol, sunt unele companii care depind de importul anumitor semințe proteice care se găsesc doar în Marea Britanie. Or, în condițiile date de Brexit, nu știu care va fi situația cu privire la aceste acorduri comerciale. Aș dori să fac o recomandare domnului director, ca la nivelul Comisiei, să existe o abordare în ce privește fluidizarea acestor importuri cât se poate de rapid pentru anumite semințe sau substanțe chimice folosite în agricultură. Degeaba le oferim această posibilitate în iulie sau august când perioada de semânat s-a încheiat deja. Trebuie să avem în vedere și asigurarea pe mai departe a piețelor de export pentru firmele din UE în Marea Britanie.

Banii din această rezervă trebuie să fie direcționați acolo unde avem de-a face cu pierderi masive a firmelor, astfel încât ele să poată să își păstreze capacitatea mai departe pe piață. Aș dori să fac o recomandare statelor membre, mai mult ca un document de orientare, ca banii să fie alocați mai ales întreprinderilor mici și mijlocii pentru că ele au o capacitate mai redusă de a-și găsi rapid o piață alternativă la cea din Marea Britanie. Una peste alta, rezerva de ajustare la Brexit este un instrument foarte bun și cu siguranță, Parlamentul îl va adopta foarte repede.

Lemaitre Marc, Director general Comisia Europeană, a transmis următorul mesaj: „Domnule Buda, vă mulțumesc pentru intervenție. Cred că, cu toții, avem aceeași abordare în ce privește dorința de viteză, simplificare și flexibilitate. Brexitul e Brexit, asta înseamnă că Regatul Unit nu mai este parte a pieței unice, ceea ce înseamnă că va exista birocrație, vor exista bariere în calea comerțului cu Regatul Unit, și asta o vom resimți în ce privește produsele care provin, în esență, din Regatul Unit, așa cum a spus și domnul Buda. Având în vedere principiile flexibilității și vitezei, am propus să lăsăm un spațiu de manevră foarte mare pentru a adapta acest instrument.

În iulie, ca parte a acordului din cadrul pachetului de redresare, Consiliu a hotărât să creeze o rezervă de 5 miliarde pentru a oferi sprijin statelor membre care trebuie să atenueze efectele Brexitului. Comisia a făcut o propunere concretă privind modul în care poate funcționa o astfel de rezervă. Instrumentul acesta are o natură unică, este un instrument cu o singură aplicare, creat pentru a oferi sprijin solid statelor membre care sunt cele mai afectate. Am încercat, în cel mai bun mod posibil, să luăm în considerare împrejurările și scopula cestui instrument. Este dificil să anticipăm care sunt sectoarele care vor fi cele mai afectate. Această rezervă este pusă la dispoziția tuturor statelor membre fiindcă toate sunt afectate. Am propus în mod fără precedent, ca 80% din rezervă să fie oferită ca prefinanțare statelor membre în acest an. 4 din cele 5 miliarde ar fi oferite drept prefinanțare. Aceasta înseamnă că este o valoare preliminară și că este provizorie. Astăzi e dificil de anticipat ce susținere va fi cea mai importantă, pentru ce sectoare. În ce privește eligibilitatea, va fi susținere pentru forța de muncă, pentru sectoarele economice afectate și îmbunătățirea unor funcții publice legate de frontieră, de vamă, proceduri sanitare, control de pescuit.”

Daniel Buda – Europarlamentar PNL

Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
Actorii TNAMT duc poezia în stradă

    Ziua Culturii Naționale este o sărbătoare care are loc anual la data de 15 ianuarie și are ca...

Închide