Daniel Buda: 25,8 milioane de euro vor fi alocate de Uniunea Europeană României pentru a combate efectele Brexitului!





Comunicat:
25,8 milioane de euro vor fi alocate de Uniunea Europeană României pentru a combate efectele Brexitului!
În cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European, al cărei membru sunt, a avut loc o dezbatere cu privire la instituirea rezervei de ajustare la Brexit. În virtutea deceniilor de parteneriat strâns în cadrul UE, există o interdependență economică, comercială și socială importantă între Regatul Unit, pe de o parte, și statele membre ale UE, pe de altă parte. Prin urmare, în pofida măsurilor de pregătire instituite atât de Comisie, cât și de statele membre, multe sectoare economice și întreprinderi se vor confrunta cu dificultăți ca urmare a pierderii accesului facilitat pe piața acestuia.
Am intervenit în cadrul acestei dezbateri și am subliniat faptul că trebuie să fie asigurate pe mai departe piețele de export pentru firmele din UE în Marea Britanie, mai ales în condițiile în care avem de-a face cu produse care se găsesc doar în Marea Britanie, cum ar fi anumite semințe și substanțe chimice folosite de agricultori. Am convingerea că această rezervă de ajustare la Brexit va oferi un sprijin real regiunilor și societăților celor mai grav afectate de consecințele negative ale retragerii Regatului Unit. România va beneficia de 25,8 milioane de euro anul acesta, sub formă de prefinanțare din rezervă, un ajutor important pentru sectoarele economice și companii.
Banii din această rezervă trebuie să fie direcționați acolo unde avem de-a face cu pierderi masive a firmelor, astfel încât ele să poată să își păstreze capacitatea mai departe pe piață. Aș dori să fac o recomandare statelor membre, mai mult ca un document de orientare, ca banii să fie alocați mai ales întreprinderilor mici și mijlocii pentru că ele au o capacitate mai redusă de a-și găsi rapid o piață alternativă la cea din Marea Britanie. Una peste alta, rezerva de ajustare la Brexit este un instrument foarte bun și cu siguranță, Parlamentul îl va adopta foarte repede.
Lemaitre Marc, Director general Comisia Europeană, a transmis următorul mesaj: „Domnule Buda, vă mulțumesc pentru intervenție. Cred că, cu toții, avem aceeași abordare în ce privește dorința de viteză, simplificare și flexibilitate. Brexitul e Brexit, asta înseamnă că Regatul Unit nu mai este parte a pieței unice, ceea ce înseamnă că va exista birocrație, vor exista bariere în calea comerțului cu Regatul Unit, și asta o vom resimți în ce privește produsele care provin, în esență, din Regatul Unit, așa cum a spus și domnul Buda. Având în vedere principiile flexibilității și vitezei, am propus să lăsăm un spațiu de manevră foarte mare pentru a adapta acest instrument.
În iulie, ca parte a acordului din cadrul pachetului de redresare, Consiliu a hotărât să creeze o rezervă de 5 miliarde pentru a oferi sprijin statelor membre care trebuie să atenueze efectele Brexitului. Comisia a făcut o propunere concretă privind modul în care poate funcționa o astfel de rezervă. Instrumentul acesta are o natură unică, este un instrument cu o singură aplicare, creat pentru a oferi sprijin solid statelor membre care sunt cele mai afectate. Am încercat, în cel mai bun mod posibil, să luăm în considerare împrejurările și scopula cestui instrument. Este dificil să anticipăm care sunt sectoarele care vor fi cele mai afectate. Această rezervă este pusă la dispoziția tuturor statelor membre fiindcă toate sunt afectate. Am propus în mod fără precedent, ca 80% din rezervă să fie oferită ca prefinanțare statelor membre în acest an. 4 din cele 5 miliarde ar fi oferite drept prefinanțare. Aceasta înseamnă că este o valoare preliminară și că este provizorie. Astăzi e dificil de anticipat ce susținere va fi cea mai importantă, pentru ce sectoare. În ce privește eligibilitatea, va fi susținere pentru forța de muncă, pentru sectoarele economice afectate și îmbunătățirea unor funcții publice legate de frontieră, de vamă, proceduri sanitare, control de pescuit.”
Daniel Buda – Europarlamentar PNL

