inTurda.ro

Cristina Burciu: Investind în tehnologia informațiilor, Guvernul vine în sprijinul persoanelor cu dizabilități

Cristina Burciu: Investind în tehnologia informațiilor, Guvernul vine în sprijinul persoanelor cu dizabilități

Cristina Burciu: Investind în tehnologia informațiilor, Guvernul vine în sprijinul persoanelor cu dizabilități
martie 24
12:02 2021

DECLARAȚIE POLITICĂ

Investind în tehnologia informațiilor, Guvernul vine în sprijinul persoanelor cu dizabilități

    Procesul de digitalizare al României continuă în ritm susținut, grație determinării Guvernului Florin Cîțu de a atinge în cel mai scurt timp acest obiectiv extrem de ambițios. Ultimul proiect lansat în acest sens de către Autoritatea pentru Digitalizarea României se referă la achiziționarea de instrumente de Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) pentru persoanele cu dizabilități.

   Consider că este vital ca acest proiect să fie cât mai urgent implementat în România, deoarece se înscrie în prevederile Strategiei Comisiei Europene privind drepturile persoanelor cu handicap 2021-2030. Conform acesteia, persoanele cu dizabilități aflate în centre de îngrijire se confruntă cu dificultăți majore privind accesul la educație prin intermediul voilor tehnologii informatice, mai ales acum, în perioada de pandemie.

    Pentru a rezolva acest deficit, Comisia Europeană a  solicitat autorităților de la nivel central și local să implementeze proiecte concrete, prin intermediul cărora persoanele cu handicap vor putea învăța la distanță, astfel încât condițiile vieții lor să fie îmbunătățite.

 

Realitatea românească arată că accesibilitatea precară la instrumentele de tehnologia informațiilor îngreunează chiar și activitățile de bază ale persoanelor cu dizabilități. Din cauza lipsei mijloacelor moderne de comunicații, persoanele cu deficiențe se confruntă cu rate mai ridicate de infectare și, totodată, suferă de izolare din cauza normelor de distanțare socială.

   Absența acestor mijloace moderne afectează nu doar persoanele care trăiesc în comunități, ci și cele care stau în propriile locuințe, fapt ce le îngrădește libertatea de mișcare, accesul la serviciile personale, precum și viața independentă.

    Îmbucurător este faptul că Autoritatea pentru Digitalizarea României a gestionat deja până acum solicitările pentru îmbunătățirea conținutului digital și a infrastructurii TIC sistemice în domeniul educației, unde au fost depuse o serie de proiecte, inclusiv ale unităților de învățământ special, cu elevi cu dizabilități.

    Aplicarea „Strategiei privind drepturile persoanelor cu handicap 2021-2030” poate fi un succes și în România dacă Consiliile Județene care au în subordine centre de îngrijire rezidențiale vor depune proiecte pentru accesarea de fonduri externe nerambursabile, necesare achiziționării de echipamente electronice.

    

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
Știai că Mina Terezia adăpostește un lac subteran? Descoperă Salina Turda – un loc unic în lume!

Mina Terezia din Salina Turda adăpostește un lac subteran, o cascadă de sare, stalactite și eflorescențe de sare. În acestă...

Închide