inTurda.ro

Dorin Lojigan: 9 mai, trei momente definitorii ale trecutului.

Dorin Lojigan: 9 mai, trei momente definitorii ale trecutului.

Dorin Lojigan: 9 mai, trei momente definitorii ale trecutului.
mai 09
17:31 2021
Stimați cetățeni, onorați invitați
Astăzi, 9 mai, România și Europa celebrează în aceeași zi trei momente definitorii ale trecutului.
La 9 mai 1877, România își proclama independența, statut pe care nu l-a mai pierdut, în ciuda războaielor și a tentativelor de opresiune. De asemenea, la 9 mai 1945, Forțele Aliate cucereau Berlinul, învingând ororile nazismului și punând bazele a peste 70 de ani de pace și stabilitate europeană. În același context, la 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul de externe al Franței, rostea discursul care avea să consființească Uniunea Europeană modernă.
Ziua de astăzi este cu atât mai specială, cu cât este prima manifestație publică, în aer liber, după aproape 5 luni. Datorită eforturilor depuse de coordonatorii campaniilor de vaccinare anti-COVID-19 și a responsabilității de care cetățenii noștri au dat dovadă, putem astăzi să fim aici – pentru a omagia cele 3 sărbători ale zilei. Privind retrospectiv în istorie, putem observa o continuitate cronologică, deoarece independența de stat a României a asigurat prezența țării noastre între forțele beligerante din cel de-al doilea Război Mondial și, odată cu 1 ianuarie 2007, accesul națiunii române în marea familie europeană. Apartenența la UE nu doar că a generat investiții în dezvoltare, prin prisma finanțărilor obținute, însă pandemia de COVID-19 ne-a arătat importanța capitală de a fi parte din Uniunea Europeană. Printr-un efort comun și o negociere comună, țara noastră beneficiază de toate tipurile de vaccin avizate, în prezent de Autoritatea Europeană a Medicamentului, lucru decisiv în oprirea acestei pandemii.
Suntem recunoscători față de precursorii noștri pentru fiecare moment care ne-a adus în situația de astăzi, de a putea construi rețele de utilități, drumuri, investiții în turism și infrastructură sportivă, prin intermediul finanțărilor europeni. Să fii parte dintr-o familie nobilă, așa cum este cea europeană, este cel mai frumos dar pe care o națiune îl poate primi. Să prețuim, cum se cuvine, această apartenență!
Dumnezeu să binecuvinteze Câmpia Turzii și România! La Mulți Ani!
Dorin Lojigan,
Primarul municipiului Campia Turzii

Related Articles

Citește articolul precedent:
Cristian Matei: La multi ani, Europa! La multi ani, Romania! (VIDEO)

Această zi de 9 mai are semnificații atât de valoroase, atât de importante! Este Ziua Independenței de Stat a României,...

Închide