inTurda.ro

27 mai – Ziua Medicinei de Urgență. IGSU: Vă mulțumim vouă, celor care săriți în sprijinul semenilor voștri, fie zi, noapte, ploaie sau ninsoare

27 mai – Ziua Medicinei de Urgență. IGSU: Vă mulțumim vouă, celor care săriți în sprijinul semenilor voștri, fie zi, noapte, ploaie sau ninsoare

27 mai – Ziua Medicinei de Urgență. IGSU: Vă mulțumim vouă, celor care săriți în sprijinul semenilor voștri, fie zi, noapte, ploaie sau ninsoare
mai 27
07:32 2021

Joi, 27 mai – Ziua Medicinei de Urgență. Medicina de urgență reprezintă specialitatea a cărei preocupare constă în stabilizarea, diagnosticarea și managementul pacienților, ce prezintă aspecte acute și urgente ale bolilor și leziunilor, cu un spectru complet și nediferențiat al tulburărilor fizice și comportamentale.

Astăzi este ziua celor care înfruntă zilnic riscurile și pericolele, pentru salvarea vieții din orice mediu.
Vă mulțumim vouă, celor care săriți în sprijinul semenilor voștri, fie zi, noapte, ploaie sau ninsoare. Celor care, neobosiți, smulgeți suflete din ghearele morții.
Cinste vouă!”, a transmis  Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania

Istoria medicinei de urgență 

Se consideră că medicina modernă de urgenţă a apărut la sfârşitul anilor 1700, odată cu organizarea de către Jean Dominique Larrey a unui sistem pentru a îi trata şi transporta pe soldaţii francezi răniţi. Larrey a dezvoltat o metodă de a trimite personal medical pregătit pe teren pentru a acorda îngrijiri medicale pentru soldaţii răniţi, inclusiv în timpul transportului către spitalul de campanie. Aceste măsuri au crescut şansele lor de supravieţuire şi au contribuit la succesul campaniilor lui Napoleon. Baronul Larrey a proiectat o trăsură specială, care avea personal medical, pentru a putea accesa toate zonele câmpului de bătaie. Această trăsură a devenit cunoscută drept ambulanţă volantă sau ambulanţă zburătoare.

Baronul Larrey a dezvoltat toate principiile cheie ale medicinei de urgenţă folosite azi: 1. Accesul rapid la pacient al unui personal medical pregătit în domeniu. 2. Tratament şi stabilizare pe teren. 3. Transportul rapid înapoi, înspre facilitatea medicală, pe parcurs continuându-se oferirea de îngrijri medicale.

Principiile dezvoltate de Baronul Larrey şi lecţiile învăţate în timpul Războiului Civil din Statele Unite ale Americii în legătură cu evacuarea soldaţilor răniţi de pe front au fost apoi folosite pentru formarea sistemului civil de medicină de urgenţă, la sfârsitul anilor 1800.Unul dintre primele momente importante pentru dezvoltarea acestui sistem civil a fost apariţia primului serviciu de ambulanţă din SUA în 1865, în Cincinnati, în cadrul Spitalului General. În sistemul civil, ambulanţele erau organizate în cadrul spitalelor şi personalul care le gestiona era format din doctori. În unele regiuni, se foloseau telegraful şi telefonul pentru a fi apelată poliţia, care trimitea apoi ambulanţele unde era nevoie.

În timpul Primului Război Mondial, ambulanţele motorizate le-au înlocuit pe cele trase de cai.

După primul Război Mondial, a început să se schimbe şi dotarea ambulanţelor. Astfel, pe baza dovezilor colectate în război, au apărut, de exemplu, atelele pentru imobilizarea fracturilor de femur.Acestea scădeau comorbiditatea pacienţilor, femururile fiind stabilizate pe câmpul de luptă, nemai fiind apoi nevoie de amputare, în cele mai multe cazuri.

Comunicaţiile se îmbunătăţeau în aceeaşi perioadă. Multe ambulanţe au început să aibă aparate de emisie-recepţie, ceea ce a permis folosirea mai eficientă a resurselor. Dispecerii puteau trimite acum ambulanţele acolo unde era cel mai mult nevoie de ele. Uletrior, au început să apară şi ambulanţele aeriene, iar cu trecerea timpului lucrurile au evoluat din ce în ce mai mult.

Medicina de urgenţă este recunoscută din ce în ce mai mult drept o disciplină importantă, fiind acum parte din lista de specialităţi a Uniunii Europene. 15 ţări ale UE recunosc medicina de urgenţă drept o specialitate primară, altele drept o supra-specialitate. În acelaşi timp, Europa se îndreaptă cu paşi siguri spre o armonizare a formării, evaluării şi certificării medicilor care activează în serviciile de urgenţă. Aceste evoluţii vor consacra medicina de urgenţă drept o specialitate cu adevărat globală.

Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
VIDEO Autostrada Sebeș – Turda: Șeful Aktor spune că va fi complet deschisă în acest an

Noul președinte al Aktor, Christos Panagiotopulos, a venit în România unde a avut mai multe întâlniri cu reprezentanții CNAIR și...

Închide