inTurda.ro

VIDEO. Mocăniţa Apusenilor şi-a reluat cursele turistice! Vezi aici TARIFELE și PROGRAMUL

VIDEO. Mocăniţa Apusenilor şi-a reluat cursele turistice! Vezi aici TARIFELE și PROGRAMUL

VIDEO. Mocăniţa Apusenilor şi-a reluat cursele turistice! Vezi aici TARIFELE și PROGRAMUL
iunie 23
14:14 2021

În fosta gară din Câmpeni a avut loc sâmbătă, 19 iunie, deschiderea oficială a sezonului Mocăniţei Apusenilor, care va circula pe traseul Câmpeni-Abrud şi retur. 

Locomotiva cu aburi care are peste o sută de ani parcurge traseul de 12 kilometri de la Câmpeni la Abrud în două ore și jumătate.

Trenul îi poartă pe turiști prin peisajele fermecătoare din Ţara Moților. Zeci de turişti au aşteptat dimineaţa în gara Câmpeni apariția mocăniței. Ca să pună în funcțiune locomotiva fabricată în 1917, în Austria, mecanicul are ceva de muncă, însă efortul său este răsplătit de încântarea care se vede în ochii călătorilor.

Garnitura cu trei vagoane străbate păduri, dar și poienițe pline de flori. Iar cum viteza de deplasare nu depășește 15 kilometri pe oră, turiștii pot admira în tihnă peisajul.

Eva – turistă Cluj: “E mult mai intim. Eşti foarte aproape de verdeaţă”.

Sorina şi Andrei – turişti Cluj: “E o experienţă mai diferită faţă de celelate, este peisajul lângă tine. Este o experienţă unică”.

Mocănița Apusenilor avea odinioară un traseu de 94 km

În ”anii de glorie”, calea ferată îngustă traversa o parte din Munţii Apuseni pe Valea Arieşului, în lungime de 94 de kilometri, între oraşele Turda şi Abrud. Timp de 86 de ani a reprezentat principala cale de transport pentru marfă şi călători în zonă.

Ea a fost desfiinţată în anul 1998 din motive de rentabilitate economică, punând punct unui simbol al Ţării Moţilor. Mocăniţa s-a dat în funcţiune oficial la data de 20 iunie 1912. Linia îngustă avea 27 de staţii.

Până în anii 70, trenul era acţionat cu locomotive pe aburi. Evoluţia tehnologică a adus şi pentru moţi trenuri moderne, echivalentul la scară mai mică al celor care circulau pe liniile normale. Acestea au fost ultimele trenuri care au circulat pe Valea Arieşului. (A.B.)

Program și tarife:

Program pe timpul verii: În fiecare SÂMBĂTĂ și DUMINICĂ, în perioada 3 iulie-12 Septembrie.

Plecări – Gara Câmpeni, orele: 10.00, 13.00, 16.00.

Durata parcursului Câmpeni – Abrud și retur: cca 2h 30 min.

Preț bilet călătorie:

Adulți: 35 lei dus-întors, Copii: 20 lei dus-întors.

INFORMAȚII ȘI REZERVĂRI: 0730.759.993

Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
Vicepreședintele ALDE, Avram Gal: „Introducerea propagandei sexo-marxiste în școli expune copiii la un discurs ce nu are nimic a face cu procesul educațional”.

Comunicat: Vicepreședintele ALDE, Avram Gal: "Introducerea propagandei sexo-marxiste în școli expune copiii la un discurs ce nu are nimic a...

Închide