inTurda.ro

🗝️Mina Ghizela, comoara ascunsă a Salinei Turda 👑

🗝️Mina Ghizela, comoara ascunsă a Salinei Turda 👑

🗝️Mina Ghizela, comoara ascunsă a Salinei Turda 👑
iulie 16
14:02 2021

 

Mina Ghizela este mina în care se arată primele urme de exploatare la Salina Turda și despre care se spune că datează de pe vremea romanilor. Aici, turiștii pot vedea făgașe tăiate în sare pentru delimitarea brazdelor, modul de amplasare a penelor cu care brazdele erau detașate din masivul de sare, organizarea abatajului pentru o amplasare optimă a tăietorilor de sare în mină și vor primi informații privind modul de deschidere a unei mine de tip trapezoidal.📝

Mina Ghizela a fost proiectată în același sistem ca și Mina Rudolf, însă în urma închiderii exploatării sării în anul 1932, camera rămâne în stadiul de lucrări de pregătire a exploatării (lucrări de preabataj), având o înălțime redusă.

Spectacolul adâncurilor este completat de formațiunile carstice depuse pe compartimentul de transport al puțului de acces în preabataj. Turistul are acces vizual pentru a admira aceste depuneri unice de sare prin intermediul ferestrelor realizate în panoul de separare a compartimentelor de circulație, respectiv de transport al puțului Minei Ghizela. Stalactitele înclinate și depunerile de cristale cubice de sare completează formațiunile de sare secundară existente în această parte a Salinei.

ℹ️Accesul turiștilor în mina Ghizela se va face prin achitarea unui tarif suplimentar biletului de intrare, în grupuri de maxim 20 persoane însoțite de ghid. ❗Accesul în mina Ghizela se face exclusiv pe scări🪜.

☎️ 0364.260.940
🌍 www.salinaturda.eu

Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
Peste 150 de noi echipamente medicale ultramoderne, la Spitalul de Copii din Cluj

Consiliul Județean Cluj a recepționat 157 de noi echipamente medicale de ultimă generație care au intrat deja în dotarea Spitalului...

Închide