inTurda.ro

Este lege: românii care se vaccinează împotriva COVID-19 primesc câte o zi liberă plătită pentru fiecare doză

Este lege: românii care se vaccinează împotriva COVID-19 primesc câte o zi liberă plătită pentru fiecare doză

Este lege: românii care se vaccinează împotriva COVID-19 primesc câte o zi liberă plătită pentru fiecare doză
iulie 23
21:24 2021

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea potrivit căreia persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Camera Deputaţilor în data de 29 iunie cu 263 de voturi pentru, 30 de voturi împotrivă şi 4 abţineri. Iniţiativa prevedea modificarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Ce prevede legea:
  • Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 urmează să beneficieze, la cerere, de o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în cazul angajaţilor din sistemul public şi privat, respectiv de o zi în care sunt scutiţi de frecventarea cursurilor şcolare, în cazul elevilor şi studenţilor.
  • Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de următoarele drepturi: câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaţilor din sistemul public şi privat, câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor şi studenţilor, câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate şi a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti”, conform propunerii legislative.
  • Drepturile persoanelor reglementante de acest articol sunt acordate pe baza adeverinţei de vaccinare eliberată conform legii.
  • Beneficiază de aceste drepturi şi unul dintre părinţi sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum şi al persoanei cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilităţi.
  • Dispoziţiile de mai sus nu sunt aplicate în cazul în care persoanele sunt vaccinate la locul de muncă prin grija angajatorului.
  • Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajaţii au obligaţia de a informa angajatorul cu privire la opţiunile de programare ale zilelor libere pe care urmează să le solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurării în condiţii optime a funcţionării activităţii acestuia.
Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
Acțiune umanitară CAA – Apă potabilă pentru locuitorii grav afectați de inundații

💧23.07.2021 Localitatea Ocoliș - Acțiune umanitară CAA - apă potabilă pentru locuitorii grav afectați de inundații. Echipele CAA s-au deplasat...

Închide