inTurda.ro

Primarul municipiului Turda, Matei Cristian, alături de Ministrul Mediului la conferința ”Mobility and the City”

Primarul municipiului Turda, Matei Cristian, alături de Ministrul Mediului la conferința ”Mobility and the City”

Primarul municipiului Turda, Matei Cristian, alături de Ministrul Mediului la conferința ”Mobility and the City”
septembrie 30
08:15 2021

Primarul municipiului Turda, Matei Cristian, va participa în cursul zilei de astăzi, începând cu ora 10:00 la conferința online „Mobility and the City”. La această conferință moderată de Raluca Fișer, Președinte al Asociației Green Revolution, vor mai participa și: Barna Tanczos – Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mihai Chirica – Vicepreședinte Asociația Municipiilor din România, Primar Municipiul Iași, Allen Coliban -Primar Municipiul Brașov, Alexandru Teodorescu – Managing Partner, Renovatio Mobility și Radu Dragomir – CEO Urban Scope.

Voi discuta despre proiectul prin care a fost implementat în orașul nostru transportul public exclusiv electric, dar și despre proiectele pe care le avem in pregătire pentru dezvoltarea mobilității urbane. Evenimentul „Mobility and the City” va fi transmis pe Facebook și puteți participa aici:
👉🏼 https://www.facebook.com/events/577351120108799.”, a transmis edilul Turzii.


Obiectivele conferinței:

· identificarea unor măsuri concrete și aplicabile de îmbunătățire a traficului, de creștere a vitezei de deplasare, de micșorare a timpului petrecut în trafic și reducerea numărului de ambuteiaje;
· identificarea unor soluții pentru dezvoltarea sectorului electromobilități în zonele urbane;
· oferirea de soluții la problema stringentă privind dezvoltarea rețelei de transport alternativ și a sistemelor de bike-sharing;
· promovarea importanței adoptării Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă;
· identificarea oportunităților de finanțare pentru proiecte de transport.

Mobilitatea urbană durabilă reprezintă una dintre provocările principale cu care e confruntă orașele din UE și este un subiect de îngrijorare pentru numeroși cetățeni. Transportul rutier se numără printre principalele cauze ale poluării atmosferice și emisiilor de gaze cu efect de seră în zonele urbane, iar costurile la nivel de societate determinate de congestia traficului se ridică la 270 miliarde de euro pe an.

Într-o analiză a Ministerului Dezvoltării, în România, numărul utilizatorilor în transportul public urban este în continuă scădere la nivelul orașelor, concomitent cu creșterea intensivă a numărului de autovehicule personale cu efecte asupra poluării, creșterii congestiei traficului și consumuri energetice mari, fiind notabil faptul că numărul de pasageri transportați de către operatorii de transport în aceste areale urbane a scăzut.

În plus, reducerea numărului de orașe și municipii care gestionau servicii de transport public și reducerea cantitativă și calitativă a serviciilor oferite s-au produs în contextul dispariției multor platforme industriale, al reducerii persoanelor angajate în industrie (în mediul urban), precum și oportunităților oferite de autoturismele personale.
De asemenea, dinamica spaţială continuă a localităţilor urbane a accentuat problema traficului în orașe și folosirea intensivă a autovehiculelor proprii în lipsa transportului public urban de calitate. Totodată există și o problemă de mentalitate la nivel de societate, devreme ce 85% dintre șoferii români preferă mașina personală pentru a se deplasa în interiorul orașului sau în preajma acestuia.

Gradul de poluare în orașe a crescut și din cauza utilizării masive a transportului auto comercial, traficul de tranzit prin zona centrală a orașelor fiind o problemă în arealele urbane care nu dispun de by-pass-uri sau centuri ocolitoare
România are în cele 320 de orașe și municipii un număr insuficient de spații pietonale și spații verzi, iar utilizarea bicicletei ca mijloc de locomoție (și nu recreațional) este încă percepută ca fiind în stadii incipiente.

 

Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
1 octombrie 2021: Bursa locurilor de muncă Turda – Parcul Central

Bursa locurilor de muncă Turda, cel mai important eveniment public de recrutare din oraș, va avea loc în data de...

Închide