inTurda.ro

Drept la replică în urma comunicatului Primăriei Tureni -”Dezinformare crasa si grave deservicii de imagine aduse Comunei Tureni, printr-un articol de presa prost documentat”

Drept la replică în urma comunicatului Primăriei Tureni -”Dezinformare crasa si grave deservicii de imagine aduse Comunei Tureni, printr-un articol de presa prost documentat”

Drept la replică în urma comunicatului Primăriei Tureni  -”Dezinformare crasa si grave deservicii de imagine aduse Comunei Tureni, printr-un articol de presa prost documentat”
noiembrie 02
10:35 2021

DREPT LA REPLICĂ – TurdaNews

În cursul zilei de ieri, colega Daciana Derda a publicat un articol despre două zone frumoase din apropierea Turzii, Cheile Borzești și Cheile Turenilor. Articolul făcea referire la o informație publicată de National Geographic.

Dintr-o eroare involuntară, colega a publicat la finalul articolului și unele precizări de pe enciclopedia online Wikipedia, în care se precizau următoarele:

 

”Cheile Turului, Cheile Turenilor sau Cheile Copandului (în maghiară Túri-hasadék) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală, tip mixt) cu o suprafață de 25 ha, aflată la nord de municipiul Turda, în județul Cluj. Administrativ rezervația naturală aparține comunei Săndulești.”

 

Citește articolul aici:

National Geographic promovează atracțiile turistice din zonă: Cheile Turenilor și Cheile Borzeștiului

În urma acestei informații existente pe Wikipedia, siteul nostru a fost acuzat de ”dezinformare crasă și grave deservicii de imagine aduse Comunei Tureni, printr-un articol de presă prost documentat”. Atenție: fără ca autorul articolului să fie contactat, pentru eventuale lămuriri și discuții, deși fiecare autor al articolelor de pe TurdaNews are datele de contact menționate la finalul articolelor.

Acuzațiile au venit din partea Primăriei Tureni:

”Dezinformare crasă și grave deservicii de imagine aduse Comunei Tureni, printr-un articol de presă prost documentat (…).

Doar că, în completarea celor scrise de National Geographic, site-ul de știri TurdaNews a publicat o informație complet eronată despre Cheile Tureniului:

„Cheile Turului, Cheile Turenilor sau Cheile Copandului (în maghiară Túri-hasadék) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală, tip mixt) cu o suprafață de 25 ha, aflată la nord de municipiul Turda, în județul Cluj[1]. Administrativ rezervația naturală aparține comunei Săndulești. (…)

Considerăm că acest articol, publicat de TurdaNews, la care este citată celebra revistă, National Geographic este o dezinformare și ne întrebăm, în mod public, cine are interese în zona Turzii să dezinformeze cu privire la apartenența administrativă a CHEILOR TURENIULUI?

Primăria comunei Tureni solicită numaidecât site-ului TurdaNews să corecteze, în regim de urgență, eroarea făcută!”, era reacția transmisă de Daniela Elena Mănăilă, Primarul comunei Tureni.

Ținând cont de această situație, facem următoarele precizări:

  • Articolul a fost corectat, prin ștergerea informațiilor preluate de pe Wikipedia, la scurt timp după ce a avut loc o discuție telefonică.
  • Nu înțelegem natura, sensul și scopul comunicatului oficial de presă, în condițiile în care a fost vorba despre o eroare involuntară, fiind vorba de niște informații preluate de pe Wikipedia (e drept, colega a greșit, pentru că nu a precizat sursa).
  • Lucrurile s-au rezolvat foarte simplu, în urma discuției telefonice, așa cum este normal.
  • Acuzațiile de ”dezinformare crasă”, ”deservicii de imagine”, ”fake news” sau altele de această natură, sunt mult prea dure pentru o greșeală involuntară de acest tip. Nu a fost vorba despre un ”fake news”! Definiția ”fake news”-ului este cu totul alta!
  • Nu știm ”cine are interese în zona Turzii să dezinformeze cu privire la apartenența administrativă a CHEILOR TURENIULUI?”, iar articolul nu are nicio legătură cu răspunsul la această întrebare la care așteptăm și noi răspunsul (din partea cui?!).

TurdaNews a fost, este și va fi o publicație extrem de riguroasă atunci când e vorba de publicarea unor informații. Asta nu înseamnă că suntem perfecți și nici că nu sunt posibile erori involuntare, cum a fost acest caz. Însă, de la o eroare involuntară de acest gen și până la acuzații dure de genul ”dezinformare crasă”, considerăm că este o cale destul de lungă.

Lucrurile s-au rezolvat extrem de simplu și tocmai de aceea este rândul nostru să ne întrebăm: ce interese ascunde acest comunicat, mult prea dur față de situația în sine?!

Regretăm situația creată, ne cerem scuze, iar pe viitor îi îndemnăm pe toți aceia care consideră că este nevoie de o corectură informațională, precizare sau reacție, să ne contacteze prin toate mijloacele posibile pe care le punem la dispoziție. Nu ne ascundem, ne asumăm posibilele erori și le îndreptăm cât se poate de repede! Dar nu ne acuzați de diverse ”jocuri”, pentru că nu e cazul!

TurdaNews rămâne același site de știri echidistant, profesionist, corect, riguros informațional, nesupus și independent de diversele interese.

 

Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
Expoziție de grafică a artistului plastic turdean THEODOR ROMILĂ la Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda

Expoziție de grafică a artistului plastic turdean THEODOR ROMILĂ la Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda...

Închide