inTurda.ro

Starea de alertă a fost prelungită pentru încă 30 de zile

Starea de alertă a fost prelungită pentru încă 30 de zile

Starea de alertă a fost prelungită pentru încă 30 de zile
noiembrie 09
18:48 2021

CNSU (Comitetului Național pentru Situații de Urgență) a adoptat hotărârea care prevede prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile.

În această perioadă sunt impuse restricții, cum ar fi interzicerea circulației de la ora 22:00 până la ora 05:00, exceptând persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală, dar care trebuie să prezinte un certificat verde și să aibă un motiv bine întemeiat pentru a se deplasa în acest interval orar.

De asemenea, sunt interzise organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte, spectacole, cursuri de instruire, workshopuri, conferințe sau alte tipuri de întruniri, organizarea de evenimente private, cum ar fi nunți, botezuri, mese festive și altele, precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise sau deschise.

Accesul în toate zonele care nu sunt esențiale intrarea se va face pe baza certificatului verde. Însă, în magazinele alimentare din mall-uri se va putea intra doar cu acest certificat.

Masca de protecție rămâne obligatorie peste tot.

Competițiile sportive se vor desfășura fără public, concertele și spectacolele în aer liber vor fi interzise, iar cinematografele și teatrele vor funcționa la capacitate de 30%, însă cu certificat verde sau dovada trecerii prin boală.

Programul restaurantelor va fi limitat la ora 21:00 și vor putea intra doar persoanele cu certificat verde COVID-19 sau care au fost infectate cu SARS-CoV-2 și s-au vindecat.

Barurile, cluburile și discotecile vor fi închise. La piscine și săli de jocuri de noroc este permis accesul în limita a 30% din spațiu pentru cei vaccinați cu schemă completă și trecuți prin boală, în intervalul orar 05:00-21:00. Aceleași condiții sunt și la locurile de joacă pentru copii.

Cultele religioase pot organiza slujbele și rugăciuni colective în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecție sanitară, precum și procesiuni.

Pe durata stării de alertă, angajatorii dispun organizarea muncii la domiciliu sau în regim de telemuncă, pentru cel puțin 50% din angajați, acolo unde specificul activității permite.

Accesul persoanelor, cu excepția angajaților, în incintele instituțiilor publice centrale și locale, operatoriilor economici cu capital public este permis doar celor care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber sunt permise cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.


Având în vedere analiza factorilor de risc privind managementul situației de  urgență generată de virusul SARS-CoV-2, pe teritoriul României la data de  03.11.2021, realizată la nivelul Centrului Național de Coordonare și Conducere a  Intervenției, 

luând în considerare numărul ridicat al persoanelor infectate cu virusul  SARS-CoV-2 care determină în continuare supraaglomerarea unităților sanitare și  în special a unităților de primiri urgențe și secțiilor de terapie intensivă cu pacienți  ce au dezvoltat forme severe sau grave și care necesită suport respirator invaziv  sau neinvaziv, 

ținând cont de măsurile deja întreprinse la nivel național pentru creșterea  capacității unităților sanitare în vederea acordării asistenței medicale de  specialitate pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2, inclusiv prin limitarea  internărilor și intervențiilor medicale ce nu reprezintă urgențe de sănătate și  transformarea unor unități sanitare în spitale dedicate tratamentului acestora,  

raportat la demersurile derulate prin intermediul mecanismelor asistență  internațională Europeană sau Euro-Atlantică pentru asigurarea medicamentelor,  echipamentelor și personalului medical de specialitate, precum și pentru transferul unor pacienți infectați în spitale din Ungaria, Polonia, Austria, Germania, Danemarca și Cehia,  

în contextul necesității menținerii condițiilor socio–economice necesare  desfășurării activităților specifice economiei naționale, concomitent cu realizarea  unui nivel de alertă adecvat la nivelul componentelor Sistemului Național de  Management al Situațiilor de Urgență, 

în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) din O.U.G. nr. 21/2004  privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările  și completările ulterioare,  

în temeiul prevederilor art. 5, art. 8, art. 9 alin. (1), art. 13, art. 17, art. 19,  art. 21, art. 32 alin. (2), art. 37, art. 41, art. 42, art. 43 alin. (1), art. 44 alin. (2) și (3), art. 45 alin. (1) și art. 71 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri  pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, ale art. 20 lit.  l) și n) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul  Național de Management al Situațiilor de Urgență, aprobată cu modificări și  completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările și completările ulterioare şi ale  art. 2 și art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea,  funcționarea şi componența Comitetului Național pentru Situații Speciale de  Urgență, 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta  HOTĂRÂRE

Art.1 – Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul național,  pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 09.11.2021. Art.2 – Măsurile de prevenire și control a infecțiilor generate de virusul  SARS-CoV-2, propuse a fi adoptate începând cu data de 09.11.2021, în contextul  epidemiologic actual, sunt prevăzute în anexa la prezenta hotărâre. Art.3 – Măsurile propuse în prezenta hotărâre produc efecte doar în situația  aprobării lor prin acte normative ale Guvernului sau, după caz, ale conducătorilor  ministerelor sau organelor administrației publice centrale. 

Art.4 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului  Național de Management al Situațiilor de Urgență. 

PREŞEDINTELE COMITETULUI NAŢIONAL PENTRU SITUAŢII DE  URGENŢĂ 

PRIM-MINISTRU  

FLORIN-VASILE CÎȚU

Anexă

 

HOTĂRÂRE nr. 1.183 din 8 noiembrie 2021privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 noiembrie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19

EMITENT
  • GUVERNUL ROMÂNIEI

Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 1070 din 8 noiembrie 2021

Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
Denis Vereș – unul dintre cei doi jucători din România convocați de EHF pentru o acțiune specială în Slovacia

Denis Vereș, jucătorul turdean format la centrul de copii și juniori al AHC Potaissa Turda, este unul dintre cei doi...

Închide