inTurda.ro

Deputat Burciu Cristina: Societatea românească are nevoie de dinamizarea combaterii violenţei împotriva femeilor

Deputat Burciu Cristina: Societatea românească are nevoie de dinamizarea combaterii violenţei împotriva femeilor

Deputat Burciu Cristina: Societatea românească are nevoie de dinamizarea combaterii violenţei împotriva femeilor
noiembrie 26
08:43 2021

Parlamentul României

Camera Deputaţilor

Grupul Parlamentar al Partidului Național Liberal

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Societatea românească are nevoie de dinamizarea combaterii violenţei împotriva femeilor

      Adunarea Generală a ONU a stabilit, prin Rezoluţia 54/134 din 17 decembrie 1999, data de 25 noiembrie ca fiind Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeii, zi marcată în întreaga lume.

Comunitatea internaţională şi societatea civilă au ajuns la concluzia că nu există circumstanţe atenuante pentru violenţa împotriva femeilor şi, de asemenea, că fenomenul reprezintă o încălcare gravă a drepturilor lor, fiind inacceptabil şi de netolerat.

       Cu toate că legislaţia noastră a fost sensibil îmbunătăţită în ultima perioadă, violența împotriva femeilor se află încă, din nefericire, la cote alarmante în România.

Consider că se impune multiplicarea numărului campaniilor publice de informare, cu atât mai mult cu cât un procent important al populaţiei României susţine faptul că nu se cunosc cu exactitate instituţiile care se ocupă de combaterea violenţei în familie. De asemenea, conform sondajelor de opinie, 80 la sută dintre români afirmă că este absolut necesară intervenţia poliţiei în aceste cazuri, ceea ce denotă faptul că populaţia percepe violenţa în familie ca pe orice altă formă de violenţă.

       Din păcate însă, campaniile derulate de către autorităţi nu au reuşit nici pe departe să combată în mod real fenomenul violenţei domestice, în special violenţa împotriva femeilor. Statisticile, extrem de îngrijorătoare de altfel, indică faptul că în ultimii ani numărul femeilor decedate din cauza agresiunilor partenerilor de viaţă a crescut alarmant. Totodată, procentul violenţei în familie din țara noastră depăşeşte media europeană, românii fiind printre cei mai agresivi europeni. Datele oficiale nu reliefează însă adevărata dimensiune a flagelului femeilor maltratate de bărbaţi, specialiştii atrăgând atenţia că sunt alte sute de mii de femei care îndură zilnic bătăi, dar rămân în anonimat, neavând curajul să se adreseze autorităţilor.

Repercusiunile acestei forme de violenţă se transpun şi prin creşterea fenomenului violenţei în şcoli, deoarece copiii au tendinţa de a imita şi împrumuta în comportamentul lor ceea ce văd şi ceea ce li se întâmplă în propriile familii. Mai mult decât atât, fenomenul violenţei împotriva femeii şi, în general, violenţa în familie, se manifestă şi în sfera politicului. Observăm de multe ori că în locul unor dezbateri civilizate, pe proiecte concrete şi idei constructive, cu un limbaj decent, asistăm la discuţii agresive, pigmentate cu violenţă verbală, ceea ce determină populaţia să aibă o atitudine de desconsiderare faţă de întreaga clasă politică.

       În concluzie, îmi exprim încrederea că autorităţile responsabile de combaterea acestui fenomen îngrijorător vor acționa cu mai multă fermitate, astfel încât legile să poată fi aplicate, iar vinovaţii să fie aspru pedepsiţi, în vederea descurajării altor potenţiali agresori.

 

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
VIDEO. Multipă campioană la box, mesaj de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, prin proiectul ”Ignoranța face victime”

Comunicat de presă 25.11.2021 Multipă campioană la box, mesaj de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, prin proiectul ”Ignoranța...

Închide