inTurda.ro

Finanțare de 12 milioane de euro pentru creșterea rezilienței educației naționale și dezvoltarea unităților de învățământ

Finanțare de 12 milioane de euro pentru creșterea rezilienței educației naționale și dezvoltarea unităților de învățământ

Finanțare de 12 milioane de euro pentru creșterea rezilienței educației naționale și dezvoltarea unităților de învățământ
iulie 15
09:26 2022

Finanțare de 12 milioane de euro pentru creșterea rezilienței educației naționale și dezvoltarea unităților de învățământ

 

În premieră națională, în România vor fi finanțate programe-pilot care sunt propuse direct de către unitățile de învățământ cu nivel de calificare ISCED 0-5, sau de parteneriate și rețele formate de acestea. Acest program de sprijinire reprezintă operaționalizarea Reformei 7 – Reforma guvernantei sistemului de învățământ preuniversitar și profesionalizarea managementului, Investiția 18, din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Scopul acestui apel de finanțare este creșterea rezilienței sistemului de educație, prin susținerea gradului de autonomie a unităților de învățământ preuniversitar, în vederea adaptării sistemului la cerințele actuale ale beneficiarilor direcți, în conformitate cu prevederile Raportului „România Educată”, elaborat sub patronajul președintelui Klaus Iohannis.

Valoarea totală a granturilor este de 12 milioane de euro, sumă ce va fi folosită pentru finanțarea a cel puțin 60 de unități de învățământ, individual sau în parteneriate.

Măsurile necesar a fi atinse prin intermediul acestor finanțări sunt menite să îmbunătățească  managementul școlar, performanțele elevilor, practicile de lucru în școli, starea de bine a participanților la procesul de educație, precum și calitatea procesului didactic. Prioritățile unităților de învățământ ce doresc să obțină calitatea de eligibilitate vor fi elementele inovative la nivelul activității educaționale, metodele și standardele de performanță și calitate a proceselor, dar și  dezvoltarea carierei didactice.

Finanțarea poate ajunge până la 200.000 de euro, pentru unitățile de învățământ care aplică individual, și până la 1.000.000 de euro, pentru parteneriatele sau rețelele care implică mai multe unități de învățământ. Sunt eligibile pentru finanțare toate unitățile din rețeaua națională de învățământ, publice sau private.

Remarcabil este, de asemenea, faptul că vor fi finanțate orice tipuri de cheltuieli, cu excepția investițiilor în infrastructură mare, precum și cheltuielile recurente cu personalul.

Spre exemplu, finanțările sunt destinate activităților de inovare educațională sau de experimentare a unor măsuri individuale, specifice, pentru a testa abordări noi, inovative, de predare-învățare-evaluare, de dezvoltare a unui învățământ incluziv, de eficientizare a costurilor, de digitalizare sau de colaborare la nivel local.

În acest sens, Ministerul Educației a lansat în consultare publică Ghidul Solicitantului „Granturi pentru unitățile de învățământ pilot”, perioada de consultare fiind 11 iulie – 31 iulie a.c..

Acest demers investițional, lăudabil în contextul actual, va încuraja atât subsidiaritatea, dar va verifica cu fidelitate și impactul schimbărilor sistemice, în vederea ajustării, corectării și adaptării lor la nevoile comunității și a evoluțiilor dinamice ale societății și economiei.

Sunt convinsă că finanțările de care vor beneficia unitățile de învățământ vor contribui în mod esențial la dezvoltarea generală a sistemului, precum și la descentralizarea managementului, fapt ce va permite crearea unui cadru propice perfomanțelor școlare pentru un număr considerabil de elevi.

 

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

Related Articles

Citește articolul precedent:
Compania KESZ deschide o fabrică la TURDA. Termen de realizare: toamna anului 2023!

Constructorul Kesz face o fabrică la Turda, unde va produce tubulatură de ventilaţie! Constructorul ungar Kesz. care are afaceri de...

Închide