inTurda.ro

Deputat Burciu Cristina: La Mulţi Ani, români! La Mulți Ani, dragi turdeni!

Deputat Burciu Cristina: La Mulţi Ani, români! La Mulți Ani, dragi turdeni!

Deputat Burciu Cristina: La Mulţi Ani, români! La Mulți Ani, dragi turdeni!
decembrie 01
19:24 2022

01Parlamentul României

Camera Deputaţilor

Grupul Parlamentar al Partidului Național Liberal

COMUNICAT DE PRESĂ

 

1 Decembrie 2022 – La Mulţi Ani, România!

    Nu există sentiment mai înălţător pentru noi, românii, decât iubirea de neam şi de ţară. Acest sentiment a atins punctul culminant în urmă cu 104 ani, atunci când Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită la 1 decembrie 1918 din 1.228 de delegaţi, elita culturală, politică şi religioasă a Transilvaniei româneşti, a consfinţit pentru totdeauna Marea Unire a tuturor românilor.

    Peste 100.000 de români veniţi din toată România Mare au asistat, cu emoţie şi entuziasm, la măreţul eveniment, iar unirea cu ţara-mamă s-a transformat într-o realizare de căpătâi a statului român unitar modern.

În urmă cu 104 ani, Adunarea de la Alba Iulia adopta o Rezoluţiune prin care se proclama Unirea tuturor românilor din Transilvania şi întreg Banatul cu România, document citit de Vasile Goldiş în faţa reprezentanţilor veniţi din toate colţurile ţării.

   Acest document, care va rămâne scris cu litere de aur în cartea istoriei noastre naţionale, cuprinde mai multe principii pe deplin valabile şi în zilele noastre, deşi au trecut peste 100 de ani de atunci: libertatea individuală, libertatea confesională, regimul democratic, dreptul la vot şi la opinie, dezvoltarea agriculturii, progresul general al societăţii.

    Sunt învăţăminte alese, care ne-au fost lăsate peste ani de generaţia unificatoare a intelectualităţii şi ţărănimii româneşti din acea perioadă, oameni care au ştiut cum să procedeze, cu tact şi diplomaţie, pentru a înfăptui dorinţa de veacuri a tuturor românilor: Marea Unire.

   La 104 de ani de la măreţul act, ne revine misiunea de a continua idealurile şi principiile ce au făcut posibilă Unirea din 1918. Cred că avem cu toţii de învăţat de la înaintaşii noştri. Trebuie să lăsăm deoparte apartenenţa politică şi să ne concentrăm pe ceea ce este necesar să facem pentru oameni. Înfăptuitorii Marii Uniri de la Alba Iulia, ce ne-au oferit o lecţie sacră, cea a unităţii, solidarităţii şi renunţării la orgolii deşarte.  

   Apelul meu este cel de a da mână cu mână și a renunţa la tot ceea ce în prezent ne dezbină, în favoarea proiectelor şi acţiunilor cu adevărat importante, cele aşteptate şi cele care contează pentru români, pentru creşterea calităţii vieţii acestora şi îndeplinirea necesităţilor lor.

    Pentru că, aşa cum spunea marele domnitor Alexandru Ioan Cuza, „Unirea e singura stare politică ce poate să asigure viitorul nostru şi să ne permită a da ţării organizarea ce o aşteaptă de atât de mult timp”.

 

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

  

La Mulţi Ani, români!

La Mulți Ani, dragi turdeni!

 

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
Avram Gal: Cu ocazia Zilei Naționale urez României, românilor și tuturor ce simt și trăiesc românește un călduros La Mulți Ani!

Cu ocazia Zilei Naționale urez României, românilor și tuturor ce simt și trăiesc românește un călduros La Mulți Ani! În...

Închide