inTurda.ro

Film inspirat de evenimente reale din TURDA, Transilvania, realizat în Ungaria

Film inspirat de evenimente reale din TURDA, Transilvania, realizat în Ungaria

Film inspirat de evenimente reale din TURDA, Transilvania, realizat în Ungaria
februarie 09
11:37 2023

Film inspirat de evenimente reale din Transilvania, realizat în Ungaria

Evenimente reale care au avut loc în Transilvania au reprezentat inspiraţia pentru noul film al regizoarei Katalin Moldovai din Ungaria. În rolurile principale ale peliculei „Elfogy a levegő” (În lipsă de aer) vor putea fi văzuţi actori ca Ágnes Krasznahorkai, Tünde Skovrán, Áron
Dimény, Sándor Soma, Zsolt Bölönyi şi Ágnes Lőrincz.

În 2017, o profesoară de literatură din Turda a fost sancţionată din cauza faptului că le-a recomandat elevilor săi filmul “Teljes napfogyatkozás” (“Eclipsă totală”). Această poveste se află la baza primului lungmetraj al regizoarei Katalin Moldovai, realizat cu sprijinul Programului “Incubator” al Institutului Naţional de Film din Ungaria, scrie în comunicatul transmis de institut, către agenţia ungară de presă MTI.

 

Protagonista poveştii este Ana (interpretată de Ágnes Krasznahorkai), care predă literatură într-un liceu. Un părinte o denunţă pe aceasta din cauza recomandării de film pe care aceasta o face în clasă şi care prezintă viaţa lui Arthur Rimbaud. Denunţul aparent inofensiv conduce, în cele din urmă, la sancţionarea profesoarei şi la multă ruşine. În final, în caz apare o întorsătură dramatică – nu doar în cariera Anei, ci şi în relaţia dintre părinte şi elev.

Filmul care se bazează pe povestea originală este construit în jurul marilor subiecte legate de calitatea de profesor, pelicula tratând şi subiecte ca puterea şi a opresiunea. O mare parte dintre filmările peliculei au avut loc în urmă cu doi ani, la Gheorgheni, la Liceul “Salamon Ernő”. Filmările au durat 32 de zile şi au avut loc în cursul verii; regizorul şi directorul de imagine András Tábori au fost în căutarea unei locaţii dintr-un oraş mic, unde să existe o clădire şcolară impunătoare, dar încă nerenovată.

În prezent se lucrează la post-producţie, data premierei nefiind cunoscută încă. Filmul este regizat de Katalin Moldovai, în baza unui scenariu propriu realizat împreună cu Zita Palócz. Producătorul peliculei sunt Attila Béla Kovács, András Muhi şi Katalin Moldovai. Directorul de imagine este András Tábori, iar editorul de imagine, Orsolya Soltész. Filmul este produs de “Magma Cinema”, cu sprijinul Institutului Naţional de Film din Ungaria.

Sursa: MTI

Related Articles

Citește articolul precedent:
ACCIDENT pe autostrada A10 Sebeș-Turda: Un camion încărcat cu lemne s-a răsturnat!

ACCIDENT pe autostrada A10 Sebeș-Turda: Un camion încărcat cu lemne s-a răsturnat! Din primele informații, în jurul orei 22.40, conducătorul...

Închide