inTurda.ro

10 ani fără permis de conducere pentru alcool sau stupefiante la volan

10 ani fără permis de conducere pentru alcool sau stupefiante la volan

10 ani fără permis de conducere pentru alcool sau stupefiante la volan
mai 15
16:53 2024

       Șoferii prinşi băuţi sau drogaţi la volan pot rămâne până la 10 ani fără permis auto, conform unei legi adoptate marți de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

De asemenea, pentru acești șoferi instanțele nu vor mai putea dispune amânarea executării pedepsei. Proiectul a fost inițiat după accidentul de la 2 Mai, în care doi tineri și-au pierdut viața după ce au fost loviți de un șofer aflat sub influența drogurilor.

Ce prevede legea adoptată de Camera Deputaților

Actul normativ poate fi consultat integral pe site-ul Camerei Deputaților

Prevederile esențiale ale proiectului constau în câteva modificări aduse Codului Penal:

  • Articolul 66 din Cod este modificat astfel încât pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi să ajungă până la 10 ani pentru cazurile în care instanța dispune interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule. Pentru toate celelalte infracțiuni, interzicerea exercitării unor drepturi nu poate depăși 5 ani.
  • Articolul 83 este completat cu încă un alineat care prevede că, pentru infracțiunile de conducere fără permis sau sub influența alcoolului sau a altor substanțe, instanțele nu vor mai putea dispune amânarea executării pedepsei. Potrivit legislației penale, amânarea se dispune pentru condamnările care nu depășesc 2 ani de închisoare, pentru persoane care nu au mai fost condamnate penal și care își dau acordul pentru muncă în folosul comunității. Termenul de supraveghere este de 2 ani, astfel că amânarea pedepsei este o procedură chiar mai favorabilă condamnatului decât suspendarea, care are condiții mult mai restrictive și termene mai lungi de supraveghere.

Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
În perioada 17-19 mai 2024 va avea loc a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Șah pentru copii cu vârste între 5-18 ani, CUPA SALINA TURDA

♟️În perioada 17-19 mai 2024 va avea loc a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Șah pentru copii cu vârste...

Închide