inTurda.ro

ParentED: Numărul copiilor din România cu părinți plecați la muncă în străinătate, în scădere cu 17%

ParentED: Numărul copiilor din România cu părinți plecați la muncă în străinătate, în scădere cu 17%

ParentED: Numărul copiilor din România cu părinți plecați la muncă în străinătate, în scădere cu 17%
septembrie 26
09:27 2024

Analiză ParentED:

Numărul copiilor din România cu părinți plecați la muncă în străinătate, în scădere cu 17%

 

  • Peste 60.000 de copii din România au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate, potrivit datelor publice* analizate de ParentED.
  • Copiii cu părinții plecați peste hotare rămân fie în grija rudelor, fie ajung în sistemul național de protecție, la asistenți maternali sau în centrele de plasament.
  • Diana Bălan, ParentED: “Impactul emoțional și psihologic pe care îl resimt acești copii poate fi profund și de lungă durată.”

 

București, 26 septembrie 2024 – Numărul copiilor rămași în grija rudelor sau în sistemul de protecție specială, din cauza părinților plecați la muncă în străinătate, a scăzut în mod semnificativ în ultimul an, potrivit datelor publice*. Această tendință poate fi un indicator al îmbunătățirii condițiilor economice interne, însă problema rămâne una de interes național, potrivit unei analize ParentED.

Potrivit datelor oficiale Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), în luna martie 2024, 61.007 copii din peste 50.000 de familii erau în această situație, în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut, când se înregistrau 72.902 de cazuri din aproape 57.000 de familii*.

Această scădere de aproape 17% indică o tendință îmbucurătoare, dar, deși tot mai mulți părinți revin sau își asumă rolul de sprijin financiar fără a pleca din țară, mii de copii continuă să trăiască departe de cei care le oferă cea mai importantă bază emoțională – familia.

Un aspect alarmant este faptul că unii dintre acești copii ajung în sistemul de protecție specială precum: asistenți maternali sau centre de plasament, confruntându-se cu provocări suplimentare legate de adaptarea la medii noi și de lipsa unui contact constant cu părinții.

“Impactul emoțional și psihologic pe care îl resimt acești copii poate fi profund și de lungă durată, mai ales în contextul în care dezvoltarea lor emoțională și socială depinde în mod direct de prezența unei figuri parentale stabile”, declară Diana Bălan, reprezentant ParentED.

Cel mai mare eveniment de parenting din România, ParentED Fest, va avea loc săptămâna viitoare, pe 3 octombrie, la București. Acesta va aduce în fața publicului românesc 5 dintre cei mai renumiți specialiști internaționali specializați pe domenii precum creșterea și îngrijirea copiilor, family wellbeing sau dezvoltare personală. Psiholog clinician și autor de renume mondial, recomandată inclusiv de vedeta de televiziune Oprah Winfrey, Dr. Shefali Tsabary vine în premieră în România, pentru a discuta despre arta și practica parenting-ului conștient și despre cele mai eficiente modalități de a crește copii autentici, fericiți și rezilienți.

ParentEd Fest este susținut de Lidl România – Strategic Partner, Sanador – Healthcare Partner, alături de ThedaMar, AutoKlass, One United Properties, Catena, Casa Timiș, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Maison Dadoo, BOB Coffee Lab și apa oficială Dorna. Evenimentul beneficiază de sprijinul partenerilor ZYX Books, Euromedia, Revista Cariere, British School, American International School of Bucharest, Avenor, Genesis College, KinetoBebe, Sfatul Parintilor, Părinți și pitici, Mommy Hai, Pagina de Psihologie, ErFi, Editura Trei, Editura Corint, Editura Univers și Editura Herald.

 

*Autoritatea Națională Pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție

Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
Finanțare 640.000 lei pentru proiecte de terapii emoționale și interventii psihosociale – Program MOL pentru sanatatea copiilor

  MOL România și Fundația Pentru Comunitate lansează o nouă ediție a Programului MOL pentru sănătatea copiilor și cresc valoarea...

Închide