inTurda.ro

Alocuțiunea Primarului Municipiului Câmpia Turzii cu ocazia Zilei Drapelului Național al României:

Alocuțiunea Primarului Municipiului Câmpia Turzii cu ocazia Zilei Drapelului Național al României:

Alocuțiunea Primarului Municipiului Câmpia Turzii cu ocazia Zilei Drapelului Național al României:
iunie 26
12:12 2019

Alocuțiunia Primarului Municipiului Câmpia Turzii cu ocazia Zilei Drapelului Național al României:

Alături de imnul de stat, Ziua Națională, Stemă și Sigiliu, Drapelul Național reprezintă cel mai însemnat simbol al poporului român, conferindu-i distincție, prestigiu și recunoaștere între popoarele lumii.

Românii au un profund sentiment de mândrie atunci când văd drapelul arborat acasă, în teatrele de operațiuni, sau cu ocazia competițiilor sportive – ca semn al unității naționale și gloriei, al iubirii de neam. Indiferent de colțul lumii în care ne aflăm, întotdeauna ne vom simți români și vom trăi românește sub același Tricolor.

Cu o istorie datând încă din perioada geto-dacilor, culorile care compun drapelul național de astăzi, albastru, galben și roșu, au fost mereu prezente în simbolistica politico-armată ale țărilor române.

Astăzi, sărbătorim Ziua Drapelului Național, o zi închinată celor trei culori frumoase care amintesc de uniunea dintre pământ și cer, dar și de jertfa eroilor neamului.

Drapelul național românesc de astăzi este o mărturie a trecerii veacurilor și a faptelor de arme care au consființit România Mare, iar acest stindard tricolor i-a însuflețit pe români în momente grele de luptă, dar și de bucurie. Privind în trecut, dar și la prezent, putem spune că Drapelul Național este simbolul care ne așează pe toți la un loc.

Motivul alegerii zilei de 26 iunie pentru celebrarea Drapelului Național amintește de ziua de 26 iunie 1848 când revoluționarii munteni au arborat pentru prima dată drapelul tricolor, pe care stătea celebrul moto „Dreptate și frăție”.

Dincolo de însemnătatea istorică a celor trei culori componente ale drapelului, acestea sunt un zălog al independenței neamului românesc, al integrității statale și al unității naționale, fiind totodată un garant al acordurilor internaționale de cooperare pe care România le-a încheiat cu Uniunea Europeană și Alianța Atlanticului de Nord.

În această zi, privim către cele trei culori ale drapelului național, aducând un omagiu celor care, prin lupta și cutezanța lor, au înfăptuit marile idealuri ale poporului român: unirea și independența de stat.

Vorbim despre oameni cu un amplu sentiment de patriotism, precum Ion I.C. Brătianu, Alexandru Averescu, Iuliu Maniu, care au pus mai presus ideea de națiune decât interesele personale.

Drapel tricolor – ai fost alături de noi în toate momentele istoriei, iar astăzi, îți onorăm culorile, istoria și moștenirea lăsată din veacuri!

“La Mulți Ani”!, tuturor românilor care cred în valorile libertății și jertfei înaintașilor noștri.

Direcția Relații cu Comunitatea

Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
Foto/Video: Ziua Drapelului Național al României, marcată și la Turda

Miercuri, 26 iunie 2019, în municipiul Turda s-a organizat un ceremonialului militar – religios cu ocazia sărbătoririi Zilei Drapelului Naţional...

Închide