inTurda.ro

PFI versus PFA – Ce este o persoana fizica independenta si cum se diferentiaza de o persoana fizica autorizata?

PFI versus PFA – Ce este o persoana fizica independenta si cum se diferentiaza de o persoana fizica autorizata?

PFI versus PFA – Ce este o persoana fizica independenta si cum se diferentiaza de o persoana fizica autorizata?
iulie 15
09:10 2015

Ce este o persoana fizica independenta si cum se diferentiaza de o persoana fizica autorizata? Ce taxe si contributii platesti la stat, daca esti inregistrat ca PFI, si care sunt regulile de evidenta contabila pe care trebuie sa le respecti?

O intrebare recurenta, pe care am primit-o in ultima vreme in diverse contexte de lucru, ma determina sa incerc sa clarific cum sta treaba cu asa-numitele PFI-uri.

Notiunea de PFI – Persoana Fizica Independenta – nu exista ancorata clar in vreo lege sau cel putin eu nu am gasit-o sub forma aceasta. Popular insa, acest termen face referire la profesiile libere, adica la acele profesii reglementate ce pot fi desfasurate in mod independent, in conditiile legii, cum ar fi avocatura, arhitectura, activitatea de notariat, de contabilitate, de traducere, de consultanta fiscala, de consultant psihologica etc.

“Popular” inseamna ca sintagma este o definitie regasita in spatiul public, o expresie care poate s-a gasit la un moment dat intr-o lege, dar care, in prezent nu mai este reglementata in niciun cod, ordin, lege, ordonanta etc. Exact asa folosim si expresia de “conventie civila”sau “bilant contabil”, cand, de fapt, prima se cheama oficial “contract civil”, iar a doua, “situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii”.

PFI-urile, “oricat de” independente ar fi ele, se identifica la ANAF printr-un CIF – Cod de Inregistrare Fiscala, si nu prin propriul CNP.

Procedura de inregistrare

O data stabilit faptul ca activitatea economica pe care intentionati sa o desfasurati este incadrata in categoria profesiilor libere, puteti trece la inregistrarea “PFI”-ului.

Aceasta se face direct la ANAF, gratuit, nemaifiind necesara inregistrarea si autorizarea in/de catre Registrul Comertului.

Pentru inregistrarea la Fisc a unei activitati prestate in cadrul unei profesii libere, trebuie sa va prezentati la ghiseul care se ocupa de inregistrarea persoanelor fizice cu urmatoarele acte:

  • copii dupa documentele eliberate de organismal profesional care va autorizeaza pe dumneavoastra sa desfasurati activitatea respectiva;
  • doua formulare 070 – Declaratie de inregistrare fiscala,;
  • doua formulare 220 – Declaratie privind venitul estimat;
  • un contract de comodat – pentru locul in care va veti stabili sediul desfasurarii activitatii;
  • copie dupa cartea de identitate.

Dupa depunerea documentatiei, in termen de 5 zile lucratoare, va veti putea ridica CIF-ul – Certificatul de Inregistrare Fiscala.

De cealalta parte, inregistrarea unei PFA se face conform OG nr. 44/2008, la Registrul Comertului. De aici ridicam un CUI- Codul Unic de Inregistrare si ulterior mai facem un drum la ANAF pentru a depune formularul 070 – Declaratie de inregistrare fiscala,  impreuna cu formularul 220 –Declaratie privind venitul estimat.

Deci, te duci ANAF sau la Registrul Comertului, daca ai o profesie libera?

Daca aveti o profesie libera, nu are niciun sens sa va inregistrati ca PFA la Registrul Comertului, ca sa nu mai spunem ca cel mai probabil nu vi se va permite acest lucru – vedeti art. 1 alin( 2) din OG nr. 44/2008, in care se precizeaza:

Prezenta ordonanta de urgenta nu se aplica profesiilor liberale, precum si acelor activitati economice a caror desfasurare este organizata si reglementata prin legi speciale.

Cu toate astea, in practica exista psihologi, arhitecti, traducatori, medici care lucreaza in regim de PFA si nu de liber profesionisti.

Important de mentionat ar mai fi faptul ca inregistrarea ca PFA la Registrul Comertului presupune niste costuri (la ANAF nu va costa nimic procedura de inregistrare descrisa mai sus), niste verificari suplimentare (de exemplu, la Registrul Comertului vi se va solicita cazierul fiscal, in timp ce la inregistrarea directa la ANAF, nu), toate acestea pentru ca Registrul Comertului sa va elibereze un Certificat Unic de Inregistrare (CUI), de care nu aveti nevoie, in timp ce ANAF v-ar elibera un CIF, care va este suficient pentru desfasurarea activitatii.

Evidenta contabila

Din punct de vedere al evidentei contabile, lucrurile stau foarte simplu.

Atat liber profesionistii inregistrati la ANAF conform legii, cat si cei inregistrati ca PFA-uri la Registrul Comertului, vor conduce evidenta contabila respectand Legea nr. 82/1991 – Legea Contabilitatii.

Asta inseamna o evidenta contabila pe baza regulilor contabilitatii in partida simpla sau, optional, pe baza regulilor contabilitatii in partida dubla, potrivit reglementarilor contabile emise in acest sens.

Mai clar, partida simpla presupune evidenta incasarilor si platilor – nu aveti neaparata nevoie de un contabil (vedeti Ordinul MFP nr. 170/2015). In schimb, partida dublapresupune evidenta incasarilor, platilor, veniturilor, cheltuielilor si multe altele – v-ar prinde bine un ajutor specializat (vedeti Ordinul MFP nr.1802/2014).

Evidenta fiscala

In cel mai simplu scenariu posibil, atat liber profesionistii (PFI-urile), cat si PFA-urile au obligatia sa calculeze, sa declare si sa achite:

  • impozitul pe veniturile din activitati independente in cota de 16%,
  • contributia la sistemul public de asigurari de sanatate – CASS – in cota individuala de 5.5% ,
  • dupa caz, contributia la sistemul public de pensii –CAS – in cota integrala de 26.3% (vezi art. 296^26 din Codul Fiscal).

Aici, exista niste particularitati legate de bazele de calcul, dar despre asta o sa vorbim intr-un alt articol.

Din punct de vedere al obligatiilor declarative, am amintit mai sus de formularele 070 – Declaratie de inregistrare fiscal si 220 – Declaratie privind venitul estimat. Daca nu va incadrati la exceptiile specific prevazute la art. 296^23 din Codul Fiscal privind CAS-ul si nu aveti si statut de salariat, pensioner sau somer, atunci mai depuneti si formularul 600 – Declaratie privind venitul asigurat la sistemul public de pensii.

Anul urmator infiintarii, veti depune undeva pana in luna februarie (termenul este de 25 februarie – n.red),  declaratia informativa 392 – Declaratie informativa privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii, si pana in 25 mai, formularul 200 – Declaratie privind veniturile realizate din Romania.

Platitorii de TVA vor avea, in plus, grija deconturilor de TVA – formular 300, iar cei care vor sa angajeze salariati isi vor lua neaparat semnatura electronica pentru ca vor fi obligati sa depuna declaratia 112 – Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate


Sinteza

  • Notiunea de PFI se refera la liber profesionistii inregistrati corespunzator la ANAF, insa acest termen nu (mai) este un termen oficial definit in vreo lege.
  • Liber profesionistii practica o profesie pentru care detin o autorizatie eliberata de un organism profesional (cum sunt: CECCAR, Colegiul Psihologilor din Romania, Ordinul Arhitectilor din Romania, Colegiul Medicilor din Romania etc.).
  • Contabilitatea se tine in partida simpla sau la alegere, in partida dubla, iar declaratiile fiscale sunt cele specific sistemului contabil ales si urmaresc statutul contribuabilului (salariat/nesalariat, platitor/neplatitor de TVA, cu/fara angajati etc) si calendarul obligatiilor fiscale publicat pe site-ul ANAF-ului.

 

sursa articol :  AvocatNet.ro

Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
VIDEO: Oana Vențel – ”Cea mai buna voce” de la Festivalul Tinereții, a concertat pentru tinerii basarabeni

Turdeanca Oana Venţel, care în urmă cu două săptămâni a câștigat premiul I la Festivalului Tinereții de la Mangalia, secțiunea...

Închide