inTurda.ro

Deputat Burciu Cristina: Legea PNL care descurajează faptele de violență, declarată constituțională de CCR

 Breaking News

Deputat Burciu Cristina: Legea PNL care descurajează faptele de violență, declarată constituțională de CCR

Deputat Burciu Cristina: Legea PNL care descurajează faptele de violență, declarată constituțională de CCR
iulie 01
08:06 2023

Comunicat de presa

Legea PNL care descurajează faptele de violență, declarată constituțională de CCR

Curtea Constituțională a respins, cu unanimitate de voturi, solicitarea depusă de mai mulți parlamentari USR și neafiliați, legată de sesizarea de neconstituționalitate a propunerii legislative de modificare a Codului Penal, inițiată de Partidul Național Liberal.
Legea, votată cu largă majoritate de Camera Deputaților, ca for decizional, stipulează că fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor, tulbură ordinea şi liniştea publică, se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani. În cazul în care astfel de fapte sunt comise de persoane care au asupra lor o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanţă sau un animal ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a oamenilor, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.

Actul normativ mai înăsprește pedepsele pentru comiterea infracțiunilor de ultraj comise asupra unui poliţistilor, militarilor și personalului silvic, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, și, de asemenea, ameninţarea, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul, săvârşite împotriva unui judecător sau procuror aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

Tot cu o treime sunt majorate limitele speciale ale pedepsei atunci când faptele prevăzute în art. 193 din Codul penal, referitoare la lovire sau acte de violenţă au drept consecinţe infirmități; leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale; un prejudiciu estetic grav şi permanent; avortul; punerea în primejdie a vieţii persoanei. Nu în ultimul rând, legea PNL vine și în sprijinul protejării copiilor, în sensul măririi pedepselor pentru faptele săvârșite asupra acestora, în cazurile de urmăriri fără drept, supravegherea locuinței, apeluri telefonice și alte fapte cauzatoare de frică.

PNL și-a fixat printre priorități protecția populației, mai ales în fața actelor de violență, care, din păcate, s-au înmulțit considerabil în ultima perioadă. Acest act normativ este unul firesc, deoarece legiferează asprirea pedepselor pentru infracțiunile săvârșite cu violență, ceea ce va conduce inevitabil la descurajarea comportamentelor reprobabile din societate.
Legea este rezultatul nevoii de siguranță a cetățenilor, fundamentală într-un stat democratic, deoarece doar prin legi eficiente, care să ajute românii prin sancționarea mai dură a infracțiunilor ce le pun în pericol viața și sănătatea, se poate instaura un climat adecvat în ceea ce privește ordinea și liniștea publică, precum și starea de confort emoțional și social al populației.

Deputat PNL Cluj,

Burciu Cristina.

Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
Foto: Marius Romila FITT 2023
PROGRAMUL ZILEI la FITT 2023 – TURDA International Theatre Festival

Ce poți viziona sâmbătă, 𝐚 𝐭𝐫𝐞𝐢𝐚 𝐳𝐢 de FITT 2023? Iata programul spectacolelor: 🎭𝟎𝟏 𝐢𝐮𝐥𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑 𝟏𝟏.𝟎𝟎 Un basm mascat...

Închide