inTurda.ro

Situri arheologice din secolul al II-lea î.C., descoperite pe șantierul Drumului Expres A3 – Tureni!

Situri arheologice din secolul al II-lea î.C., descoperite pe șantierul Drumului Expres A3 – Tureni!

Situri arheologice din secolul al II-lea î.C., descoperite pe șantierul Drumului Expres A3 – Tureni!
noiembrie 01
12:13 2023

Primăria Tureni a anunțat că lucrările de excavații de pe șantierul Drumului Expres A3 – Tureni dus la descoperirea a două situri arheologice de o importanță nemăsurată pentru istoria comunei, precum și pentru istoria populațiilor locuitoare pe teritoriul dintre Carpați – Dunăre și Marea Neagră.

”Conform informațiilor furnizate de arheologi, în primul sit au fost găsite atât locuințe, cât și un vârf de lance provenind din secolul al II-lea î.C. (înainte de Christos) Astfek, se atestă faptul că populațiile dacice locuiau în zona comunei Tureni înainte de cucerirea romană din anul 106 d.C.

De asemenea, în situl al doilea au fost descoperite locuințe romane, vase de provizii romane, gropi de provizii romane și oase de animale. Acest sit arheologic provine din perioada romană, cuprinsă între anii 106 – 271 d.C. (după Christos).

Aceste descoperiri de o importanță fundamentală pentru identitatea românească din Transilvania consfințesc, fără echivoc, continuitatea populațiilor daco-romane în zona Transilvaniei”, arată Primăria Tureni, care mulțumește arheologilor de la Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei Cluj Napoca, pentru descoperirea acestor vestigii.

”Ca o notă de istorie, prima atestare documentară a comunei Tureni provine din anul 1267, când este menționat numele comunei într-un contract de vânzare-cumpărare a unei livezi!

Noile descoperiri arheologice atestă că la Tureni au existat familii, ginte și comunități care au trăit cu mult înainte de secolul I după Christos”, au precizat reprezentanții primăriei.

Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
Pădurar din Băișoara, reținut pentru 24 de ore, într-un dosar penal instrumentat de Judecătoria Turda

Polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică – Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol au emis, luni, ordonanță de...

Închide