inTurda.ro

Obiective istorico-religioase din Turda: Sinagoga evreiască

Obiective istorico-religioase din Turda: Sinagoga evreiască

Obiective istorico-religioase din Turda: Sinagoga evreiască
ianuarie 05
00:08 2014

Sinagoga din Turda este un lăcaș de cult mozaic si a fost construită între anii 1921-1926. 

Sinagoga este o clădire distinctivă a orașului, construită în stil eclectic, cu unele elemente de stil maur. Pereții sunt din cărămidă tencuită. Fațadele de sud și de nord sunt identice, având fiecare câte 2 lei înbasorelief, leul simbolizând tribul lui Iuda. Sala era luminată în mod natural prin numeroase ferestre la parter și la etaj. Fațada, unde se afla intrarea, este pe latura de vest, clădirea fiind orientată de la vest la est, cu absida, unde era amplasat Chivotul Sfânt (Arca Legământului), spre est. Placa neagră cu porunci biblice (Tablele Legii) trona deasupra cornișei cu chivotul. Spațiul chivotului, ușor înălțat, era separat de sală printr-un arc semicircular mare. Bima, respectiv podiumul de pe care se citea Tora, era situat în fața chivotului (se mai văd în prezent urmele postamentelor). Scări duceau la galeriile femeilor de la etaj.

Sinagoga (Beit Kneset) era lăcașul de adunare (cu începere de vineri seara, după orele 18, oră care marca începutul Sabatului[1]) a credincioșilor evrei pentru efectuarea rugăciunilor și citirii cu glas tare a sulurilor sfinte, numite Torá. Băncile din sinagogă erau astfel așezate, încât credincioșii priveau spre Ierusalim. Pe aceste bănci stăteau numai bărbații. Peretele care se afla în direcția Ierusalimului avea Arca Sfântă și Amvonul. În mijlocul sinagogii se afla o estradă, iar pe ea o masă, pe care se întindeau sulurile sfinte (Torá). În spatele băncilor se găsea galeria femeilor, pentru că în sinagogi femeile stau întotdeauna separate de bărbați.

Ultima slujbă mozaică s-a ținut aici în anul 1986 (pentru a se ține slujbe religioase în sinagogi este nevoie de cel puțin 10 bărbați).

În interior găsim o placă neagră cu porunci biblice. Pe placă sunt înscrise prescurtările a 10 porunci, selectate din cele 613 existente în Vechiul Testament. Această placă a fost donată sinagogii în memoria celor doi donatori, ale căror nume apar la baza plăcii („Sufletul lui Reb Moșe Dov Glanț cu perechea sa Reisel”). Mai jos redăm traducerea textului de pe placă. Numărul curent este cel din Biblie. Pe placă apare doar porunca, nu și numărul, iar textul reprezintă doar începutul poruncilor respective.
Eu sunt Domnul… (2)
Să nu ai… (3)
Să nu iei în deșert… (7)
Adu-ți aminte… (8)
Cinstește pe… (12)
Să nu ucizi… (13)
Să nu preacurvești… (14)
Să nu furi… (15)
Să nu mărturisești… (16)
Să nu poftești… (17)

O altă placă din interiorul sinagogii (pe peretele holului de la intrare) amintește rolul rabinului Ben-Zion Albert Wesel (decedat la 25 februarie 1938), care a condus comunitatea evreiască din Turda timp de 38 de ani.

Deasupra intrării în sinagogă există două inscripții în limba ebraică:
– inscripția de sus, cu litere mici: Clădită între anii 1921-1926.
– inscripția de jos, cu litere mari: Aceasta este poarta Domnului; cei drepți să intre prin ea. Textul este luat din „Psalmii regelui David” (Vechiul Testament). Prezența citatelor din Torá la intrarea în sinagogi este o tradiție veche la evrei.

Sinagoga este situată pe str. Eminescu nr. 24 și a fost construită pe locul uneia mai veche, din secolul XIX. Evreii din Turda au aparţinut majoritar curentului mozaic ortodox, foarte puţini au aderat (spre deosebire de Cluj) curentului reformator neolog. Strada Eminescu a fost în trecut inima vechiului cartier evreiesc al oraşului. În anul 1930 comunitatea mozaică număra 852 de membri. Evreii din Turda au constituit un factor important la dezvoltarea vieții economice, comerciale și bancare a orașului. Un număr destul de mare erau posesori de pământ, de mori, fabrici. Multe persoane au participat la viața politică, administrativă și culturală a orașului și județului. O parte a evreilor turdeni erau comercianți, alții lucrau ca muncitori în fabrici și ateliere. Erau și intelectuali, cu titluri academice.

 

Foto: Ana Maria Catalina

Obiective istorico-religioase din Turda: Sinagoga evreiască - overview

Summary: Articol din seria „Obiective turistice din Turda”.

Tags
Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
Cum facem creierul sa invete mai repede si sa retina mai mult?

Mergi la sala si iti antrenezi muschii. Alergi in aer liber sau mergi in drumetii pentru rezistenta fizica. Sau, poate...

Închide