inTurda.ro

Interviu cu Dorin Lojigan, primarul municipiului Câmpia Turzii: „Marile realizări depind de detaliile din culise, de realizările care nu se văd”

Interviu cu Dorin Lojigan, primarul municipiului Câmpia Turzii: „Marile realizări depind de detaliile din culise, de realizările care nu se văd”

Interviu cu Dorin Lojigan, primarul municipiului Câmpia Turzii: „Marile realizări depind de detaliile din culise, de realizările care nu se văd”
mai 25
14:15 2020

Redacția inTurda.ro a luat un scurt interviu domnului Dorin Nicolae LOJIGAN, Primarul municipiului Câmpia Turzii. Am stat de vorbă cu edilul șef despre pandemie, despre prelungirea neașteptată a mandatului actual de primar și despre planurile de viitor. Vă invităm să citiți mai jos ce ne-a răspuns Dorin Lojigan la întrebări:

 

Rep.: Menționați un lucru pozitiv pe care considerați că l-am câștigat ca și comunitate locală în perioada pandemiei de covid19:

Dorin Lojigan: Consider că solidaritatea și responsabilitatea, atât ca individ, cât și ca un tot unitar sunt două valori care au ieșit în evidență, în această perioadă. Am văzut oameni care s-au sensibilizat la drama altora și i-au ajutat, am văzut oameni dispuși să respecte regulile de distanțare socială și să-i îndemne și pe alții să o facă. Totodată, cred că am câștigat o diminuare a stresului cotidian datorită izolării și distanțării sociale și a faptului că am putut petrece mai mult timp alături de familie.

 

Rep.: Cum a afectat pandemia bugetul UAT Campia Turzii pe anul 2020? Fondurile europene sunt o sursă sigură de venituri. În ce măsură fondurile nerambursabile contractate deja ne vor ajuta în următoarea perioadă în care majoritatea analiștilor consideră că va urma o criză economică?

Dorin Lojigan: Bugetul local de venituri și cheltuieli al UAT Câmpia Turzii nu a fost influențat în mod negativ, în sensul că nu am cunoscut o diminuare a veniturilor înregistrate. Ba dimpotrivă, datorită politicii de încurajare a investițiilor private, avem o creștere semnificativă a veniturilor. Cât privește accesarea de fonduri structurale, încă de la începutul mandatului am acordat o atenție sporită proiectelor pe termen mediu și lung. Mereu am spus că viitorul se construiește cu fonduri structurale, iar din acest motiv am depus spre finanțare 8 proiecte, pe infrastructură,regenerare urbană și educație. Sunt proiecte cu o parte semnificativă dedicată construcțiilor, deoarece sumele accesate pe construcții se rulează de până la 7 ori pe orizontală. Dacă va fi vorba despre o criză economică, sunt sigur că toate cele 5 proiecte europene care sunt în implementare la Câmpia Turzii vor asigura fonduri pentru multe societăți comerciale, astfel că impactul va fi diminuat.

 

Rep.: Alegerile locale planificate pentru luna iunie 2020 au fost amânate. Care sunt planurile dvs. pentru perioada cu care vi s-a prelungit prezentul mandat de primar?

Dorin Lojigan: Să implementăm proiectele cu fonduri structurale pe care le-am început, să reparăm străzile din oraș unde s-au încheiat intervențiile Companiei de Apă Arieș S.A., să demarăm proiectarea viitoarei centuri ocolitoare a Municipiului. Nu vreau să prezint planuri nerealizabile … dacă vom reuși să finalizăm proiectele care se află în derulare, va fi un lucru benefic pentru comunitate și o garanție a faptului că Dorin Nicolae LOJIGAN își onorează promisiunile.

 

Rep.: Care considerați că este cea mai importantă realizare a dvs. ca și primar al municipiului Campia Turzii în mandatul 2016-2020?

Dorin Lojigan: Nu putem vorbi despre o „cea mai importantă realizare”, ci despre un cumul de realizări. Fiecare proiect dezvoltat în Municipiul Câmpia Turzii este la fel de important pentru mine, ca și primar, precum și pentru echipele din administrația publică locală. Mi-am început mandatul de primar cu ideea de reindustrializare a municipiului – idee care a început să prindă contur odată cu rezonarea orașului. 

Totodată, pentru a implementa proiecte cu finanțare europeană, aveam nevoie ca imobilele din oraș să fie întabulate. Astfel că am demarat o campanie de întabulare. La începutul mandatului, era întabulat aproximativ 2% din domeniul public. Acum avem peste 60% din domeniul public. Marile realizări depind, în măsură covârșitoare, de detaliile din culise, de realizările care nu se văd, dar care sunt foarte importante pentru atingerea țelului.

 

Rep.: Având în vedere că ați anunțat deja intenția de a candida pentru un nou mandat de primar, care sunt câteva dintre cele mai importante lucruri pe care ați vrea să le îndepliniți în următorul mandat?

Dorin Lojigan: În primul rând, vreau să văd finalizate toate proiectele cu finanțare europeană pe care le avem acum în implementare : Reabilitarea Liceului Teoretic „Pavel Dan”, reabilitarea Colegiului „Victor Ungureanu”, Construirea Grădiniței de pe strada Teilor, Amenajarea zonei Cultural – Recreative „Trei Lacuri” și PMUD. Totodată, îmi doresc finalizarea lucrărilor de supraetajare la grădinița de pe strada Retezatului, unde va fi amenajată o creșă. De asemenea, vom demara proiecte noi de dezvoltare, finanțate prin fonduri structurale. 

Vorbim despre proiecte de dezvoltare pe diverse paliere, de la proiecte de mediu – cum este cel privind transformarea totală a Parcului Municipal Berc, până la construirea noului corp al Spitalului „Dr. Cornel Igna”.Totuși, ultimele 3 luni ne-a demonstrat că imprevizibilul „bate mereu la ușă” și că multe planuri pot întârzia sau chiar nărui, într-o clipă, atunci când apar circumstanțe de genul pandemiei din această perioadă. 

 

Rep.: Vă rugăm să transmiteți un scurt mesaj citorilor noștri, legat de perioada pe care o traversăm și/sau legat de viitorul orașului:

Dorin Lojigan: Dragi cetățeni, vă mulțumesc pentru toate gesturile de responsabilitate și de solidaritate de care ați dat dovadă în ultimele luni. Apreciez faptul că aveți răbdare și că înțelegeți că situația nu depinde nici de vreun miracol, nici de altceva înafară de noi înșine.

A fost foarte greu și în continuare simțim efectele perioadei prin care am trecut, dar sunt încrezător că vom depăși orice obstacol care ar putea apărea în viitor. Încă nu a venit momentul să ne relaxăm, iar pentru a ne putea continua viața într-un ritm relativ normal trebuie să fim în continuare atenți și să respectăm regulile de igienă și distanțare socială.

Pe de altă parte, îmi doresc să reușesc să fac tot ce mi-am propus pentru comunitatea pe care o reprezint și să pot lansa numeroasele proiecte la care ne-am gândit pentru anii următori.

 

Rep.: Vă mulțumim pentru amabilitatea de a ne răspunde!

Dorin Lojigan: Vă mulțumesc și eu!

Related Articles

Citește articolul precedent:
Interviu cu Cristian Matei, primarul municipiului Turda: „este o ambitie personală să ofer acestui oraș o creștere exponentială”

Redacția inTurda.ro a luat un scurt interviu domnului Cristian Octavian Matei, Primarul municipiului Turda. Am stat de vorbă cu edilul...

Închide