inTurda.ro

Cristina Burciu: Aderarea la OCDE, un obiectiv esențial al politicii externe românești

Cristina Burciu: Aderarea la OCDE, un obiectiv esențial al politicii externe românești

Cristina Burciu: Aderarea la OCDE, un obiectiv esențial al politicii externe românești
august 30
10:39 2023

DECLARAȚIE DE PRESĂ

 

Aderarea la OCDE, un obiectiv esențial al politicii externe românești

 

Aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), reprezintă un obiectiv major al politicii externe românești, în prezent țara noastră fiind în stadiul de îndeplinire a șase din cele opt standarde esențiale în vederea accederii finale la acest organism deosebit de important.

OCDE este continuatoarea fostei Organizații Europene pentru Cooperare Economică (OECE), fondată în 1948 pentru a pune în aplicare Planul Marshall, finanțat de SUA pentru reconstrucția continentului european după cel de-al doilea Război Mondial.

Discuțiile privind intrarea României în OCDE au fost demarate în urma deciziei Consiliului OCDE din 25 ianuarie 2022, Guvernul României, prin Ministerul Finanțelor, exprimându-și disponibilitatea de a susține aceste eforturi, prin implicarea în activitatea structurilor de lucru relevante ale Organizației. În acest sens, a fost înființat Comitetul interministerial pentru coordonarea relațiilor României cu OCDE, cu rolul de a elabora strategia de promovare a candidaturii României. În vederea realizării acestui deziderat, a fost definitivat calendarul de acțiuni, evenimente și buget, precum și procesul de coordonare a demersurilor instituțiilor implicate.

Studiul economic pentru România al OCDE reprezintă o radiografie multidimensională a realităţilor socio-economice din țara noastră, subliniind, în mod echilibrat, eforturile depuse până acum, dar oferind, în același timp, recomandări utile în domeniile de o importanță deosebită pentru România, în scopul implementării măsurilor care pot genera dezvoltare şi bunăstare pe baze inteligente, sustenabile şi incluzive.

În prezent, conducerea PNL a Ministerului Finanțelor este implicată în derularea a două analize cu OCDE, privind Codurile de liberalizare a mișcărilor de capital și a operațiunilor curente invizibile, precum și a aplicării principiilor guvernanței corporative a întreprinderilor publice din România.

Negocierile pentru aderarea României la prestigioasa organizație s-au axat pe evoluțiile din domeniul finanțelor publice, precum reducerea deficitului bugetar, menținerea sprijinului fiscal dedicat, digitalizarea administrației fiscale, implementarea eficientã a investițiilor publice și guvernanța companiilor de stat.

Pentru a îndeplini obiectivul aderării la OCDE, România își menține angajamentul privind revenirea în limitele Pactului de Stabilitate și Creștere în anul 2024, dar și în ceea ce privește consolidarea fiscală în mod gradual. Un avantaj esențial în acest sens îl constituie investițiile preconizate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, care vor conduce la accelerarea modernizării continue a administrației fiscale, fapt ce va avea un rol hotărâtor în îmbunătățirea colectării impozitelor.

Sunt încrezătoare că Executivul susținut de PNL își va îndeplini sarcinile referitoare la implementarea eficientă a investițiilor publice asumate în bugetul de stat pentru acest an, la nivelul de 6,7% din PIB, cea mai mare alocare din ultimii ani.

România a început deja procedurile aferente aderării la Codurile de liberalizare impuse de OCDE și sunt convinsă că adeziunea noastră reprezintă o șansă substanțială pentru atragerea de noi investitori străini, precum și în vederea dezvoltării mediului de afaceri autohton.  

 

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

Related Articles

Citește articolul precedent:
Spectacole fascinante în noua stagiune TNAMT

Spectacole fascinante în noua stagiune TNAMT                           Teatrul Național Aureliu Manea Turda turează motoarele şi dă startul noii stagiuni...

Închide