inTurda.ro

Cătălin Balog Bellu: „Despre Turda și potențialul culturii ca factor de dezvoltare locală”

Cătălin Balog Bellu: „Despre Turda și potențialul culturii ca factor de dezvoltare locală”

Cătălin Balog Bellu: „Despre Turda și potențialul culturii ca factor de dezvoltare locală”
martie 18
10:13 2014

Sunt îndrăgostit de Turda. Mi se pare unul dintre cele mai frumoase orașe din România și cu siguranță unul dintre orașele care oferă cele mai multe oportunități de dezvoltare. 

Am ajuns în Turda acum 10 ani. Eram în ultimul an la Facultatea de Stomatologie din Cluj-Napoca și intenționam să-mi deschid primul meu cabinet de stomatologie. Unul dintre prietenii mei din acea perioadă mi-a propus să fim parteneri și să ne deschidem împreună în Turda, unde avea un spațiu. Nu știam atunci prea multe despre Turda însă ceva m-a făcut să spun da.
După prima lună mi-am dat seama că destinul meu va fi strâns legat de Turda și de turdeni. Turdenii sunt oameni minunați și mi-au oferit nenumărate momente de încântare și împlinire în carieră.

Vara trecută mi s-a propus să fiu partener pentru câteva activități dedicate fotografiilor în cadrul Zilelor Municipiului Turda, eu fiind inițiatorul Festivalului PhotoRomânia care are loc în Cluj-Napoca. Interesul deosebit de mare al turdenilor m-a făcut să mă gândesc și la alte proiecte. Îmi doresc să ofer și eu cât pot de mult din ceea ce turdenii mi-au oferit.

Pregătind următoarele proiecte am constatat cu amărăciune că există foarte mulți turdeni care cred că Turda este un oraș mort, fără oportunități. Personal cred că cea mai mare oportunitate sunt oamenii de valoare. Ei sunt bogăția cea mai importantă a fiecărei comunități. Iar Turda n-a dus niciodată lipsă de oameni valoroși. Cea mai mare problemă e că mulți dintre ei își văd viitorul în altă parte, independent de Turda. N-au găsit suficientă comuniune, suficient sprijin din partea comunității, pentru a-și putea atinge aici potențialul lor de dezvoltare. La această situație a contribuit fără îndoială apropierea de Cluj-Napoca. Foarte mulți, în special tineri, activează în Cluj-Napoca și îi înțeleg. Clujul oferă extrem de multe oportunități. Deși am putea spune că Turda e ca și copacul Brâncuși la umbra lui Rodin cred că am putea folosi în avantajul nostru această apropiere.

Sunt câteva domenii care oferă posibilități deosebite de dezvoltare. Aș începe cu domeniul cultural. Cluj-Napoca este cel mai îndreptățit oraș să căștige în 2021 titlul de Capitală Culturală Europeană. Investițiile în cultură și mai ales abundența de evenimente culturale și-au dovedit importanța pentru dezvoltarea integrată a comunității clujene. Practic cultura este singurul domeniu care a reușit să mobilizeze toate structurile ce au legatură cu fenomenul cultural. A reușit să aducă la aceeași masă oameni și instituții care din păcate în alte domenii nu colaborează.
Există în plan un interes deosebit de a implica în acest proces și localitățile limitrofe pentru a crește șansele la căștigarea titlului. Și dintre toate orașele cred că Turda este cea care oferă cele mai multe oportunități. Nu se poate gândi o strategie regională decât începând cu Turda. Pe lângă tradiția culturală deosebită și instituțiile care activează în domeniul cultural, am putea aminti și interesul turdenilor pentru fenomenul cultural. Ar trebui să adăugăm și faptul că uneori este mai simplu să ajungi din Cluj-Napoca în Turda decât din cartierul Mărăști în cartierul Mănăștur.
Dacă vom reuși să fructificăm cu adevărat această oportunitate ține doar de noi. Cred că e extrem de important să avem o strategie locală care să țină cont de aceste aspecte.

Un pas mare înainte s-a realizat anul acesta prin crearea fondului pentru cultură și sport de către Primăria și Consiliul Local. E un pas înainte care trebuie însă dublat de o strategie multianuală pentru a maximiza efectele.

Ar trebui apoi reabilitate clădirile de patrimoniu care pot fi transformate, pe modelul Clujului, în Centre de cultură urbană. Îmi vine în minte Sinagoga, dar Turda posedă un tezaur nestemat din acest punct de vedere. Aici ar trebui muncit împreună cu echipa care se ocupa atât de frumos de dezvoltarea turistică, pentru că doar printr-o coordonare a celor două domenii vom putea oferi turiștilor și experiențe care să facă din sejurul lor ceva într-adevar de neuitat. Transformarea clădirilor de patrimoniu în centre de efervescență culturală ar asigura și o promovare a lor, a importanței atât pentru istoria Turzii dar și a Transilvaniei ori chiar a României.

Pe lângă clădirile de patrimoniu cred ca ar putea fi incluse în acest program și clădirile industriale. Și aici Clujul oferă exemple de bună practică deosebite. Aș aminti Fabrica de Pensule care a făcut din Cluj-Napoca unul dintre cele mai importante centre ale artei contemporane. Turda are o clădire cu o arhitectură foarte frumoasă, neschimbată de 100 de ani care ar putea fi un centru cultural deosebit: Fabrica de bere, care din păcate se distruge pentru ca e nefolosită.

În Cluj-Napoca există în acest moment peste 100 de festivaluri. Ca și inițiator al celui mai mare festival de fotografie din România (PhotoRomania Festival) știu că una dintre cele mai mari probleme ale acestor evenimente sunt spațiile insuficiente care sunt disponibile în acest moment în Cluj-Napoca. Sunt convins că majoritatea dintre ele ar lua în considerare organizarea unor evenimente în Turda, în cazul în care acest lucru ar fi promovat.

„Cultura transformă orașul” este sloganul uneia dintre campaniile ce se desfășoară în acest moment în Cluj-Napoca. Afirmația este foarte adevărată și aș adăuga că această transformare are loc într-un mod în care nici un alt domeniu nu o face.

Va profita Turda de aceste oportunități? Eu sper ca da.

Este adevărat că nu cunosc îndeaproape tot ce se face în domeniul cultural în acest moment în Turda și că s- ar putea ca unele dintre ideile din acest articol să se fi realizat deja. Acest articol nu vrea nicidecum să critice pe cineva ci sper doar să fie un imbold pentru cei care pot și doresc să se implice, mai ales dacă nu fac parte din structuri administrative.

Despre Cătălin Balog Bellu:

– este medic stomatolog, proprietar al clinicii stomatologice Dental Care Turda și asociat al clinicii Noa Aesthetics .
– a fost Președinte al Organizației Studenților Stomatologi Cluj și al Asociației Studenților Stomatologi din România.
– este inițiator al Festivalului Photo Romania, al Zilelor Antreprenoriatului Stomatologic și al Cardului NOA.

Related Articles

Citește articolul precedent:
Festivalul Drumeții Montane o nouă provocare

În perioada 01-03 august 2014 suntem aşteptați să cutreierăm împreună ținutul RETEZATUL MIC-OSLEA, în cadrul FESTIVALULUI „DRUMEȚII MONTANE”, organizat de...

Închide