inTurda.ro

Personalități culturale turdene – Pavel Dan

Personalități culturale turdene – Pavel Dan

Personalități culturale turdene – Pavel Dan
noiembrie 08
09:20 2013

Pavel Dan (1907 – 1937) a fost absolvent al  „Liceului Regele Ferdinand” din Turda (azi Colegiul Național Mihai Viteazul). Pe peretele casei sale natale se află inscripția: „De aici a plecat scriitorul Pavel Dan”.

Născut în Triteni-Colonie în 3.09.1907, a urmat  școala primară în satul natal și începând cu anul 1919 Liceul „Regele Ferdinand” . Sărăcia l-a obligat să se mute la Tulcea, dar s-a întors la Turda încercând să se susțină material dând ore de meditații. După absolvirea facultății s-a reîntors la Turda ca bibliotecar la liceu, apoi pedagog la internat. A publicat în diferite reviste (Darul vremii, Gînd romînesc, Abecedar, Pagini literare, Blajul), chiar și în ziarele Gîndirea și România nouă.

A fost conducătorul grupului literar al liceului (grup care a editat în 1925 propria revistă „Fire de tort”), tratând subiecte inspirate din viața aspră a țăranului român transilvan. Pavel Dan a fost  un prozator înzestrat având un robust talent litarar.

Pe patul clinicii din Cluj a scris nuvela „Iobagii”, care obținea premiul I la concursul literar organizat de ziarul clujean „România Nouă”. După decesul său, i s-a publicat colecția de nuvele în volumul „Urcan Bătrânul”. Talentul său a fost asemănat cu cel al scriitorilor Ion Slavici, Ion Agârbiceanu și Liviu Rebreanu. Pavel Dan este unul din reprezentanții cei mai importanți ai ardelenismului literar românesc.

Pavel_Dan

Datorită bolii de cancer, Pavel Dan se stingea din viață la vârsta de doar 30 de ani.

În memoria sa, găsim astazi la Turda, așezat în fața fostului „Liceu Regele Ferdinand” (Colegiul Național Mihai Viteazul), bustul lucrat de sculptorul clujean Virgil Fulicia. Iar fosta Strada Liceului (înainte str. Tăbăcarului) din Turda, a fost botezată Strada Pavel Dan.

Personalități culturale turdene – Pavel Dan - overview

Summary: Seria de articole „Personalitați culturale turdene”, este o prezentare succintă a unor personalități care s-au născut, s-au stabilit aici sau au marcat viața culturală a Municipiului Turda.

Tags
Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
„Cine sunt?!” – eveniment pentru tineri

Asociația Tineri AlfaOmega Turda, organizează sâmbătă, 09 Noiembrie 2013, începând cu ora 18:00 un eveniment special pentru tinerii din Turda....

Închide