inTurda.ro

Biserica Între Români

Biserica Între Români

Biserica Între Români
decembrie 29
14:32 2013

Biserica Între Români, numită și Biserica Dintre Români, este cea mai veche biserică ortodoxă din Turda.

Hramul: „Adormirea Maicii Domnului”.

Pe la mijlocul secolului XIX-lea, românii și-au construit o biserică din lemn si piatră în deal, sub vii, în apropiere de cimitirul central. Hramul bisericii era și a rămas “Adormirea Maicii Domnului”. În această biserică au fost aleși ca episcopi ortodocși Vasile Moga (primul episcop român) și Andrei Baron de Șaguna în anul 1810 la 19 septembrie, respectiv 1847 în 2 decembrie. În anul 1861 vechea Biserică Între Români a fost trăznită și a ars din temelii. După marele incendiu cauzat de trăsnet, în mod provizoriu a fost ridicată o biserică din lemn, adusă din Sălciua. Între anii 1861-1865 mitropolitul ortodox Andrei Șaguna instituie o colectă publică, cu ajutorul căreia s-a construit o nouă biserică din cărămizi și piatră în cartierul Între Români, pe terenul de lângă râpa Arieșului. Biserica a fost ridicată de către meșterul Patița din Câmpeni.

Foto: Ana Maria Catalina Foto: Ana Maria Catalina

Noua biserică (plasată pe str.Sirenei nr.17, colț cu str. N.Vlăduțiu) a fost reconstruită în formă de navă, între anii 1861-1865. După numai câțiva ani turnul s-a dărâmat, fiind ridicat altul doar în anul 1942 când s-a făcut și o reparație generală. În 1919 pictura interioară a fost restaurată cu ocazia vizitei la Turda a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, care au vizitat și această biserică. Iconostasul din lemn a fost sculptat de elevii Școlii de Arte și Meserii din Turda sub conducerea meșterului Chiș Alexandru. A fost sfințită în anul 1948 de către episcopul Nicolae Colan. În această biserică, a ținut un mare discurs Samuil Micu, reprezentatnt de seamă al Școlii Ardelene.

Biserica Între Români - overview

Summary: Prezentul articol este primul dintr-o serie în care vom descrie principalele obiective turistice din zona noastră.

Tags
Share

Related Articles

Citește articolul precedent:
Salina inclusă printre destinaţiile incredibile de călătorie

Salina orasului nostru a fost inclusă printre cele „25 de destinaţii incredibile de călătorie despre care nu ştiai că există”,...

Închide