inTurda.ro

EDO Garage: Ce se întâmplă dacă nu schimb uleiul la timp?

 Breaking News

EDO Garage: Ce se întâmplă dacă nu schimb uleiul la timp?

EDO Garage: Ce se întâmplă dacă nu schimb uleiul la timp?
ianuarie 23
15:25 2017

Uleiul este absolut vital pentru motorul mașinii. Acesta elimină sau reduce frecările ce apar între suprafețele componentelor în mișcare. De exemplu, uleiul asigură lubrifierea pistoanelor cât timp acesta se deplasează în interiorul cilindrilor. Fără ulei, frecarea dintre componente ar produce atât de multă căldură încât acestea ar ajunge să se sudeze între ele. De aceea, pentru a păstra motorul în cea mai bună condiție, uleiul trebuie schimbat la intervale regulate.

Ce se întâmplă însă daca nu respectăm intervalele de schimb?

Praful, funinginea și alte reziduuri produse prin funcționarea motorului se acumulează în mod normal în ulei. Aceste reziduuri sunt în mare parte reținute de filtrul de ulei, însă la un moment dat filtrul se va înfunda și uleiul murdar va începe să fie recirculat în motor prin valva de siguranță. Uleiul murdar este gros și abraziv, deci va produce uzură rapid între componentele motorului. În imaginile de mai jos, avem ulei care nu a fost schimbat după aproximativ 150.000 km:

ulei edo garage turda

Aditivii din ulei, cum ar fi cei anti-rugină și anti-fricțiune sau detergenții ce au rol de a curăța componentele motorului se vor deteriora, ceea ce înseamnă că uleiul nu-și va mai putea îndeplini rolul în totalitate.

În final, uleiul va deveni din ce în ce mai murdar și mai gros, până când își va pierde complet proprietățile de lubrifiere și va deveni gelatinos, caz în care motorul se va supraîncălzi și în final se va gripa. Evident, acest lucru e un caz extrem și nu se va întâmpla dacă depășim cu 1000 km intervalul de schimb, ci după zeci de mii de km cu același ulei. Însă, cu cât amânăm mai mult schimbul de ulei, motorul va începe să se uzeze fără să știm, încet dar sigur.

Prin urmare, dacă vreți să evitați astfel de situații, în care reparațiile pot deveni foarte costisitoare, ar fi bine să respectați intervalul de schimb de ulei menționat de producător. Unii șoferi schimbă chiar și mai repede uleiul decât solicită producătorul. Acest lucru nu este neapărat necesar, însă asigură un motor curat și în stare bună de funcționare.

Pentru progamari si informatii la telefon 0722.579.797

Related Articles

Citește articolul precedent:
Restricții de circulație în data de 24 ianuarie 2017, cu ocazia manifestărilor dedicate Zilei Unirii Principatelor Romane.

Anunț: In data de 24 IANUARIE 2017 se vor desfasura manifestarile prilejuite de ZIUA UNIRII PRINCIPATELOR ROMANE.                                          Activitatille se...

Închide